Michael Parkinson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Sir Michael Parkinson, i folkmun även känd som "Parky", född 28 mars 1935 i Cudworth nära Barnsley, South Yorkshire, är en brittisk programledare och journalist. Är mest känd för sin talkshow, Parkinson, där han intervjuar diverse kändisar. Programmet sändes 1971-1982 och 1998-2004 i BBC. När han pensionerades från BBC, som tyckte att han blivit för gammal, tog han talkshowen till ITV där den sändes 2004-2007.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Parkinson är inte bara en av Englands största talkshowvärdar utan även en av landets främsta sportkrönikörer. Han har två gånger utsetts till årets sportjournalist. Han jobbar även som programledare i radio och som författare. Skrev fotbollsstjärnan George Bests första självbiografi. Dessutom är han en av de kändisar som medverkar på omslaget till Wings' skiva Band on the Run.

Talkshow[redigera | redigera wikitext]

Parkinsons talkshow sändes ursprungligen på BBC men när programledaren officiellt gick i pension valde BBC att lägga ner programmet för att istället satsa på yngre förmågor. Konkurrenten ITV, som näst efter BBC One är den största kanalen i Storbritannien, knöt Parkinson till sig och talkshowen sändes på kanalen åren 2004 - 2007. I Sverige har BBC Prime och SVT visat showen. Några personer som har gästat programmet är Muhammad Ali, Bob Hope, Ingrid Bergman, John Cleese, Tom Hanks, John Travolta, Goldie Hawn och Susan Sarandon. Programmet hade dock svårt att stå emot konkurrensen på slutet. Talkshowvärdarna Jonathan Ross och Graham Norton blev en tuff match och 2007 upphörde samarbetet med ITV. Parkinson beslutade sig för att sluta som programledare i sina TV- och radiosändningar för att kunna skriva sin självbiografi.

Självbiografi[redigera | redigera wikitext]

Michael Parkinsons självbiografi har titeln Parky då det även är hans smeknamn. I en intervju med tidningen svenska DN (Dagens Nyheter) berättade han ironiskt att självbiografin innehåller 140 000 tecken och att han fick betalt per rad han skrev. Självbiografin tog tre månader att skriva och den skrevs på en ljudlös skrivmaskin av märket Remington, då Michael Parkinson inte kan skriva på datorn.