Midvinterblot (julshow)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Midvinterblot (julshow)
PlatsTomteland, Gesunda, Sverige Sverige
År2003-
TypJulshow

Midvinterblot är en årligen återkommande julshow som sätts upp på Tomteland i Gesunda. Den första föreställningen sattes upp år 2003. År 2009 skrevs en del av hadlingen om och en del musik byttes ut medan karaktärerna behölls. Under föreställningen serveras en trerätters middag och kvällen avslutas med ett fyrverkeri.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Showen utspelar sig under sen medeltid och handlar om Nökve som är uppvuxen i byn Klittn. När han blivit vuxen beger han sig mot Mora för att fira Midvinterblot och finna sin far. På vägen ställs han inför frestelser som är baserade på några av dödssynderna. Väl framme i Mora avslöjas att Nökves far är Gustav Vasa som besökt Klittn på sin kända färd till Mora.

Handlingen är integrerad med maten. Exempelvis serverades huvudrätten när Nökve stötte på frestelsen frosseri i 2009 års föreställning.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Musiken utgörs av välkända låtar som läggs in i handlingen vid passande tillfällen. Spännvidden på musiken varierar från Povel Ramel till AC/DC.

I rollerna[redigera | redigera wikitext]

Samtliga roller spelas av showgruppen RogDolls som består av Roger Zakrisson, Katarina Sakrisson, Maria Nilsson och Camilla Collett. RogDolls etablerades 2003. Medlemmarna har ett gemensamt förflutet i showgrupperna Högvilt, Mera Poppa och Stregas. Roger är dessutom kapellmästare i dansbandet Blitzers. Katarina Sakrisson står också för huvuddelen av manus medan Maria Nilsson designat kostymerna. Camilla Collett är också chef för Tomteland, där Midvinterblot sätts upp. Katarina, Maria och Camilla var med i det vinnande laget i Körslaget 2008. Team Cans. RogDolls är flitigt anlitade underhållare i mellansverige. Specialitet - middagsunderhållning. Till Julen 2008 släppte gruppen sin första CD: "Midvinterblot". Ett urval av gruppens låtval i showen under de 5 första åren serverades på den. Tjuvlyssna på www.rogdolls.se

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Både Dalarnas Tidningar och Dala-Demokraten var positiva till den nya versionen.[1][2] Båda tidningarna prisar showens brott mot traditionerna i ett mättat utbud.

Se även[redigera | redigera wikitext]

[www.rogdolls.se]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Midvinterblot i Tomteland”. Dalarnas Tidningar. http://www.dt.se/noje/musik/article522776.ece. 
  2. ^ Motstånd föll i första akten”. Dala-Demokraten. http://www.dalademokraten.se/sida/id/98431/. [död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Tomtelands sida om Midvinterblot

[1]