Mihaly Csikszentmihalyi

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mihály Csíkszentmihályi)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Csikszentmihalyi, 2010

Mihály Csíkszentmihályi (IPA: /ˈmihaːj tʃiːkˈsɛntmihaːji/), född 29 september 1934 i Fiume i Italien (nuvarande Rijeka i Kroatien), är en ungersk professor i psykologi. Han är känd för sitt arbete om bland annat lycka och kreativitet och framför allt om begreppet flow. Han är professor och f.d. ordförande i Department of Psychology vid University of Chicago.

Under de senaste tjugo åren har han varit engagerad i forskning inom områden relaterade till flow. Anslag till dessa undersökningar har kommit från Public Health Service och olika privata fonder, framför allt Spencer Foundation. Dessutom har ett stort intresse vuxit upp utanför de akademiska kretsarna, föregångna av penetrerande artiklar i Psychology Today, New York Times, Washington Post, Chicago Tribune, Omni, Newsweek och på andra ställen.

Han har skrivit Beyond Boredom and Anxiety utgiven 1975 och är medförfattare i The Creative Vision[ifrågasatt uppgift], The Meaning of Things (1981) och Being Adolescent (1984). Dr Csíkszentmihályi är medlem i The National Academy of Education och National Academy of Leisure Sciences. Han har varit Senior Fulbright Fellow och är för närvarande med i flera redaktioner, bl. a. redaktionen för Encyclopedia Britannica. Han har medverkat i ett stort antal utländska TV-program, bl. a. i BBC och RAI, och har deltagit i flera timslånga avsnitt av "Nova".