Miina Sillanpää

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Miina Sillanpää på 1920-talet.

Miina Sillanpää, född Vilhelmiina Riktig 4 juni 1866 i Jockis, död 3 april 1952 i Helsingfors, var en finsk journalist och socialdemokratisk politiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Miina Sillanpää var den första kvinnliga ministern i Finland, när hon 1926 blev biträdande socialminister i Väinö Tanners regering[1]. Sillanpää föddes i ett fattigt torparhem i Jockis och började vid tolv års ålder arbeta i Forssa textilfabrik och senare vid Jockis spikfabrik. När hon var 18 år gammal flyttade hon till Borgå för att arbeta som tjänarinna i en familj. År 1898 är hon med och bildar Helsingfors Tjänarinneföreing.

Tjänarinnaföreningen anslöt sig 1903 till Arbetarkvinnornas förbund och storstrejkåret 1905 gick man med i det socialdemokratiska arbetarepartiet.

Sillanpää engagerade sig starkt i politiken. Med korta avbrott var hon ledamot i riksdagen 1907–1947 där hon drev sociala frågor för kvinnor som äktenskapslag, hem för föräldralösa barn, förbättring av städerskornas villkor, understöd till de efterlevande barnen och änkorna till stupade i inbördeskriget. Hon förde också en hård kamp mot den fascistiska lapporörelsen i början av 1930-talet. Under många år var hon ledamot av stadsfullmäktige i Helsingfors där hon drev arbetarkvinnornas och de ensamförsörjande kvinnornas frågor.

Hon var i olika perioder redaktör för Palvelijatarlehti (Tjänarinnebladet), Työläisnainen (Arbetarkvinnan), och Toveritar (Kamrat).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Tidskriften Morgonbris, 1904
  • Miina Sallanpää, av Kjersti Bosdotter. I Systrar, kamrater! Kvinnor i arbetarrörelsen, almanacka 2014. Utgiven av Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap och Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek, 2014.
  1. ^ Women as Members of Parliament. Eduskunta. Läst 28 dec 2016 (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]