Mikrochip

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett microchipp (den lilla brickan i mitten) i en integrerad krets. Chippet är anslutet via ledningar till inkapslingen som i sin tur drar anslutningarna vidare till två rader av ben på kretsen.

Ett chipp (rekommenderat namn enligt Svenska datatermgruppen på TNC)[1], chip eller mikrochip är en bricka[förtydliga] vanligtvis gjord i kisel innehållande en elektrisk krets. En sådan kiselbricka kan innehålla allt från en enstaka transistor till ett fullständigt datorsystem bestående av miljarder transistorer. Vanligtvis förpackas chippet i en plastkapsel med anslutningsledningar till själva kretsen, som möjliggör lödning på ett kretskort. Chipp bestående av många transistorer bildar tillsammans med sin inkapsling en integrerad krets (IC-krets). Chipp tillverkas genom att olika lager med ledande eller halvledande material etsas på kiselytan. För tillverkningen behövs bland annat volfram.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 2 oktober 2015. https://web.archive.org/web/20151002075334/http://www.datatermgruppen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=89&Itemid=91&obj=a58&uttr=chip. Läst 23 juni 2013.  Svenska datatermgrupen]]