Mikroorganism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bakterier är mikroskopiska organismer utan cellkärna. Bilden visar en samling Escherichia coli-bakterier förstorade 10 000 gånger i elektronmikroskop. De enskilda bakterierna är avlånga.

En mikroorganism eller så kallad mikrob är någon av de organismer som inte kan ses med blotta ögat. Avgränsningen är parafyletisk, på så sätt att mikroorganismerna inte är klad av organismer. Bakterier, arkéer, de flesta protozoer och vissa svampar, alger och djur är mikroorganismer. Ibland räknas även virus hit fastän de inte alltid är att betrakta som organismer.

Mikroorganismer kan vara både encelliga och flercelliga. En typ av naturliga nedbrytare som spelar en viktig roll i de naturliga kretsloppen. Bakterier bryter ned födan i människans mag- och tarmkanal. (filtreras bort ur en vattenlösning av ett filter med pordiametern 0,2 mm).

Mikroorganismer och människan[redigera | redigera wikitext]

Många mikroorganismer lever i symbios med människan. Tarmfloran utgörs av de bakterier som finns naturligt i människans tarm i mutualism. En bakterie i tjocktarmen bildar K-vitamin som krävs för att blodet ska stelna (koagulera). Och ofarliga bakterier skyddar mot de farliga bakterier som finns i kroppen.

Det finns också parasiter som är skadliga för människan.