Mikrostat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Mikronation (olika betydelser).

En mikrostat är en mycket liten stat som är självständig i folkrättslig mening. Enligt FN:s definition har en micronation mindre än 2 miljoner invånare.

Genom sin ringa storlek har dessa länder begränsade naturresurser och liten befolkning. Därför har de antagit andra metoder för att växa ekonomiskt; de flesta har antagit låg eller obefintlig inkomst- och företagskatt. Detta för att uppmuntra investeringar och placeringar inom landets gränser. Flera stater har ingått tullunion med sina större grannar för att förbättra sin ekonomiska situation: Vatikanstaten och San Marino med Italien; Liechtenstein med Schweiz; Monaco med Frankrike.

Genom dessa unioner har Europas mikrostater långtgående samarbete med Europeiska unionen (EU), utan att ha gått med i den.

Andra små eller isolerade territoriella enheter är exklaver, avhängiga, associerade med en större stat eller med autonoma regioner. Detta skiljer dem definitionsmässigt från mikrostaterna.

Nutida mikrostater[redigera | redigera wikitext]

Europa[redigera | redigera wikitext]

Dessa stater är i regel anomalier; de är enstaka överlevare ur historien.

  • Andorra har varit en feodal kvarleva belägen i Pyrenéerna. Från 1278 var landet ett kondominat som styrdes gemensamt av biskopen av Urgel i Spanien och greven av Foix i Frankrike. 1607 övertogs grevens av Foix roll av Frankrikes kung och sedermera Frankrikes president. Sedan 1993 har Andorra full suveränitet och de dubbla statschefernas roll är endast formell.
  • Liechtenstein är den enda kvarlevan av Tysk-romerska riket. Det skapades av grevskapen Vaduz (landets huvudstad) och Schellenberg år 1699 som en förläning åt den rika österrikiska ätten Liechtenstein. På grund av sitt geografiska läge mellan Schweiz och Österrike undgick det att beröras av den stora omorganiseringen av Tyskland, eller tas upp av det tyska kejsardömet på 1800-talet.
  • Malta blev självständig från Storbritannien i september 1964.
  • Monaco styrs sedan 1200-talet av ätten Grimaldi och fick full självständighet efter att den omkringliggande Nice-regionen blev en del av Frankrike, istället för Piemonte i Italien, på 1860-talet.
  • San Marino är den sista kvarlevan av ett stort antal italienska stadsstater från medeltiden. Den överlevde konsolideringen i medelstora stater på 1400-talet och Italiens enande på 1800-talet, mycket tack vare sitt avlägsna läge i de apenninska bergen, på gränsen mellan Emilia Romagna och Marche.
  • Vatikanstaten, världens minsta stat, är den sista resten av den tidigare Kyrkostaten, områden i centrala Italien som styrdes av påven. Denna stat försvann i och med Italiens enande 1870, men återskapades i och med Lateranfördraget 1929, mellan påven och den italienska regeringen. I avtalet erkände påven den italienska staten i utbyte mot att påven erkändes överhöghet över den lilla staten, helt omsluten av staden Rom.
  • Malteserorden är en självständig icke-territoriell enhet som även kan anses vara en ministat; dess självständighet är erkänd av ett dussintal stater. Den har dock inget territorium, annat än ett kvarter i Rom. Detta kan jämföras med en ambassads territorium.

Spelen för små stater i Europa[redigera | redigera wikitext]

Deltagande länder i Spelen för små stater i Europa

Regelbundet arrangeras en sportfestival bland europeiska ministater kallad The Games of the Small States of Europe (GSSE). De vanliga medtävlande länderna är Andorra, Cypern, Island, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro och San Marino.

Afrika[redigera | redigera wikitext]

Asien[redigera | redigera wikitext]

Nordamerika[redigera | redigera wikitext]

Oceanien[redigera | redigera wikitext]

Historiska mikrostater[redigera | redigera wikitext]

Många länder i Europa har genom historien innehållit enheter som idag skulle kallas mikrostater: till exempel Tyskland före Napoleon I:s enande i Rhenförbundet, där vissa stater kunde bestå av endast en muromgärdad by.[källa behövs] Vissa delstater i det tyska kejsardömet hade både exklaver och enklaver. Den mest fragmenterade regionen av Thüringen bestod av åtta mikrostater, Sachsen-Weimar-Eisenach, Sachsen-Coburg-Gotha, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Meiningen, Schwarzburg-Rudolstadt, Schwarzburg-Sondershausen, Reuss-Gera och Reuss-Greiz.

Bland numera icke existerande mikrostater som har varit betydelsefulla:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]