Milan Mandarić

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Milan Mandarić
Milan Mandarić på Walkers Stadium i juli 2007
Född 5 oktober 1938 (77 år)
 SFR Jugoslavien, Novi Sad (nuvarande Serbien)
Yrke/uppdrag Affärsman
Ordförande och ägare av Leicester City

Milan Mandarić (Serbiska: Милан Мандарић), född 5 oktober 1938, är en amerikansk-serbisk affärsman, mest känd för hans ägandeskap av flera fotbollsklubbar. Mandarić föddes och växte upp i forna Jugoslavien (nuvarande Serbien) men flydde undan kommunismen till USA på slutet av 60-talet.

Karriären som affärsman[redigera | redigera wikitext]

Mandarić föddes år 1938 i staden Novi Sad, dåvarande Jugoslavien. 21 år gammal tog han över sin fars mekaniska verkstad som sålde reservbildelar. Fem år senare var företaget det (ekonomiskt sett) det största företaget i landet. Detta accepterade inte kommunistledningen och försökte de dämpa hans succé. Mandarić skrämdes av tanken att företag kunde stoppas och år 1969 flydde han till USA. Mandarić hade dock ont om pengar, så han skaffade sig ett jobb på ett it-företag i Kalifornien. Mandarić visade att han var en duktig affärsman och företaget anställde honom som chef tillsammans med två andra. Dock blev det flera tvister om hur företaget skulle drivas, Mandarić avslutade sin anställning för att starta sitt eget it-företag 1971. Snabbt blev företaget det största i USA och Mandarić sägs vara en av grundarna av it-staden Silicon Valley. År 1976 blev Mandarić amerikansk medborgare. Mandarić sålde företaget 1980 och startade ännu ett nytt företag som utvecklade telefoni produkter. Detta företag köpte sedan det ännu större företaget Sanmina-SCI Corporation som idag är ett av världens största it-företag.

Ägandet av fotbollsklubbar[redigera | redigera wikitext]

En av Mandarićs intressen är fotboll. Detta kan tydligt ses då han har ägt flera fotbollsklubbar i USA, Belgien, Frankrike och England.

Klubbar som Mandarić ägt:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]