Militär femkamp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hinderlöpning
Hindersimning
Handgranatskastning
Terränglöpning

Militär femkamp är en sport med militär bakgrund men som i sin civila form blev medlem i Riksidrottsförbundet 1962 och idag ingår den som en sektion i Svenska mångkampsförbundet.

Femkampen består av skytte, hinderbana, hindersimning, kastning och terränglöpning.

Den baseras på modern femkamp men man har bytt ut ridningen och fäktningen mot militärt sett mer moderna grenar, hinderbana och kast med granatattrapp.

Militär femkamps historia[redigera | redigera wikitext]

Den franske kaptenen Henri Debrus fick 1946 idén om att skapa en tävlingsform speciellt anpassad för soldaterna i armén. Tävlingsformen inspirerades av den träningsmodell som bland annat användes av de holländska fallskärmsjägarna. Dessa släpptes ut över ett givet område och var tvungna att till fots ta sig fram till målet genom att passera ett antal hinder såsom vattendrag, klättringsmoment och dylikt. Samtidigt skulle soldaterna genomföra stridsuppgifter i form av skjutning och handgranatskastning.

Kapten Debrus tog bort fällskärmshoppet samt ändrade och systematiserade de andra övningarna så att de på ett effektivt sätt skulle komplettera träningen för soldaten i fält. I augusti 1947 testades tävlingsformen för första gången vid träningscentrat i Freiburg vilket då var en fransk ockupationszon i Tyskland. De deltagande länderna kom från Belgien, Holland och Frankrike. Tävlingsformen utvecklades förbättrades och blev införd i det franska försvaret under namnet Militär femkamp.

I takt med ett ökat intresse från andra nationer infördes internationella mästerskap. På VM 2015 i Sydkorea deltog totalt 31 länder varav 30 länder på herrsidan och 16 länder på damsidan.[1]

Militära femkampsgrenar[2][redigera | redigera wikitext]

I militär femkamp tävlar man i följande femkamsgrenar:

  • Skytte. På ett avstånd av 200 meter skjuter de tävlande två separata serier: en precisionsserie om tio skott under max tio minuter och en snabbserie om tio skott under en minut.
  • Hinderlöpning. De tävlande tar sig igenom en 500 meter lång hinderbana med 20 hinder för herrar och 16 hinder för damer.
  • Hindersimning. De tävlande simmar en 50 meter lång sträcka som innehåller fyra hinder.
  • Handgranatskastning. De tävlande kastar totalt 16 sportgranater på fyra olika avstånd åtföljt av tre längdkast där det längsta räknas.
  • Terränglöpning. Det avslutande momentet utgörs av terränglöpning där herrarna springer 8 km och damerna springer 4 km.

Svenska meriter[redigera | redigera wikitext]

Sverige har historiskt sett skördat stora internationella framgångar i militär femkamp. Under åren 1951-1977 vann Sverige sammanlagt 16 VM-guld i lag och 12 VM-guld individuellt. En av de mest kända svenska militära femkamparna var Bengt Åke Christensson med fem individuella VM-guld under åren 1962-1968.[3]

Under 1980-talet sattes det svenska rekordet som står sig än i dag av Magnus Häger med 5530 poäng.

Sveriges senaste framgångar är två VM-brons i lag 1998 med Anton Bondesson, Bengt Björklund, Ola Håkansson och Magnus Berglund på herrsidan samt Anna-Maria Toader, Carmen Toader och Christina Cedervind på damsidan. Vidare vanns europacupen individuellt år 1996 av Bengt Björklund och år 2000 av Anton Bondesson. År 2011 tog herrarna en bronsmedalj i hinderbanestafetten på VM i Brasilien[4].

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Military Pentathlon - official website [1] Arkiverad 6 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Military Pentathlon official website: About Arkiverad 4 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Quintus newsbulletin – No 2 August 4th 1997 [2]
  4. ^ Military pentathlon Official website – Results World Championship 2011 [3] Arkiverad 3 maj 2016 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]