Milunka Savić

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Milunka Savić
Milunka Savić.jpg
Milunka Savić. Utmärkelsen till vänster är Karageorgevitjs stjärnas orden med svärd.
BegravningsplatsBelgrads nya begravningsplats[1]

Milunka Savić, CMG, född 28 juni 1892 i Koprivnica i närheten av Novi Pazar, Kungariket Serbien, död 5 oktober 1973 i Belgrad, SFRJ, var en serbisk krigshjältinna som stred i Balkankrigen och första världskriget.

Militär karriär[redigera | redigera wikitext]

Savić föddes år 1892 i byn Koprivnica, nära Raška, i Serbien. År 1913 värvades hennes bror för att strida i andra Balkankriget. Hon valde att gå i hans ställe, klippte av sig håret, tog på sig manskläder och gick med i den serbiska armén. Hon fick tidigt vara med i strid och fick sin första medalj samt blev befordrad till korpral i slaget vid Bregalnica (juni–juli 1913). I striden fick hon skador som krävde sjukhusvård, och i samband med detta avslöjades hennes kön vilket förvånade läkarna stort.

Militära utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Hon tilldelades den franska Hederslegionen två gånger, ryska Cross of St. George, Sankt Mikaels och Sankt Georgsorden samt serbiska Miloš Obilićs medalj och Karageorgevitjs stjärnas orden. Hon var den enda kvinnliga mottagaren av den franska Croix de Guerre 1914–1918 med guldpalmen för sin medverkan i första världskriget.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: serbiskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]