Mina drömmars stad

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mina drömmars stad
{{{bildtext}}}
Författare Per Anders Fogelström
Originalspråk Svenska
Land Sverige
Ämne Stockholm, 1800-talet
Utgivningsår 1960
Del i serie
Ingår i serie Stadserien
Del 1
Efterföljs av Barn av sin stad
För musikalbumet, se Mina drömmars stad (musikalbum)

Mina drömmars stad (1960) av Per Anders Fogelström är en roman som utspelar sig 18601880Södermalm i Stockholm. Den skildrar livet och vardagen bland Stockholms arbetare. Man får följa den unge inflyttade Henning genom livet, och i de följande böckerna i "Stadserien" även hans ättlingar under det kommande århundradet. Boken Mina drömmars stad följdes av Barn av sin stad (1962), Minns du den stad (1964), I en förvandlad stad (1966) och Stad i världen (1968).

Senare skrev Fogelström "Barnserien" som utspelar sig hundra år tidigare och i den sista boken i den serien, Vita bergens barn, knyts serierna samman i och med att en del av de personer som är vuxna i boken Mina drömmars stad, skildras som barn och unga i Vita bergens barn.

Filmen Mina drömmars stad med Eddie Axberg i huvudrollen baseras på denna bok. År 2004 kom titeln ut som ljudbok med Helge Skoog som uppläsare.

Till exempel kämpade de helhjärtat för minimala löneförhöjningar, vilka de sedan söp upp då löningen dök upp. Sumprunkare blev han sedan han lärt känna Tummen, som senare kom att bli hans bästa vän och vägledare i det grymma stadslivet.
– Per Anders Fogelström[1]

Stadserien[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bokkatalogen, Mina drömmars stad Arkiverad 19 april 2012 hämtat från the Wayback Machine.