Mindre rollfigurer i Harry Potter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

I den här artikeln tas de figurer i Harry Potter upp, som inte passar in i andra artiklar, eller har för små roller för att förtjäna en egen artikel. För en komplett lista: Lista över rollfigurer i Harry Potter.

Bathilda Bagshot[redigera | redigera wikitext]

Bathilda Bagshot omnämns som författare till magiboken Magins historia (A History of Magic). Hon omskrivs även som vän till Albus Dumbledore och hans familj när denne var ung. Bathilda blev mycket gammal och dog i den sista boken, Harry Potter och dödsrelikerna.

Amy Benson och Dennis Bishop[redigera | redigera wikitext]

Amy Benson och Dennis Bishop är två figurer, som medverkar för första gången i den sjätte boken. Amy och Dennis är avlägsna bekanta med Tom Marveolo Riddel. Inte mycket är känt om dem mer än att de bodde på samma barnhem som Riddel, och att de efter en händelse i en grotta där de var inblandade, aldrig blev sig själva igen.

Stubby Boardman[redigera | redigera wikitext]

Stubby Boardman var huvudsångare i en musikgrupp vid namn Pysslingarna. Han "drog sig tillbaka från offentligheten efter att någon kastat en rova i huvudet". I Harry Potter och Fenixorden finns det en artikel i Hört och Sett av en häxa, Doris Purkiss, som påstod (sanningsenligt) att Sirius Black aldrig dödade tolv oskyldiga Mugglare och en trollkarl. Hon påstod att Sirius inte ens var på platsen vid mordet, utan att det är han som är Stubby Boardman. Stubby kunde enligt Purkiss inte vara skyldig, eftersom han var hemma på en romantisk middag med levande ljus samma dag som mordet inträffade.

Mr Borgin[redigera | redigera wikitext]

Mr. Borgin ägare till butiken Borgin och Burkes. Han verkar vara mycket artig mot Lucius Malfoy men talar illa om honom då Malfoy inte hör det.

I Harry Potter och Hemligheternas kammare köper Borgin flera föremål som innehåller svart magi. Lucius Malfoy sålde dessa för att han var rädd att de skulle upptäckas vid en husransakan hemma på familjens herrgård.

I Harry Potter och Halvblodsprinsen säljer Borgin ett försvinnandeskåp till Draco Malfoy (som Malfoy ville använda som passage för att Dödsätarna skulle kunna komma in på Hogwarts) och blev mycket rädd då han fick reda på att Draco var en Dödsätare. Han kastar ut Hermione Granger ur butiken då hon försöker snoka och ta reda på vad Malfoy köpte.

Caractacus Burke[redigera | redigera wikitext]

Caractacus Burke är tillsammans med herr Borgin ägare till affären Borgin och Burkes i Svartvändargränden. I den sjätte boken ser Harry och Dumbledore i Dumbledores Minnessåll hur Burke lurar Merope Gaunt att sälja Salazar Slytherins medaljong för bara 10 galleoner. Dumbledore nämnde att Burke inte var känd för sin generositet. Han omnämns som en liten man, med hår som helt dolde ögonen.

En släkting, Herbert Burke gifte sig med Belvina Black. De fick två söner och en dotter. Tidsramen stämmer för att ett av deras barn skulle kunna vara Caractacus Burke, och de andra kan ha hjälp till att starta affären.

Herbert Chorley[redigera | redigera wikitext]

Herbert Chorley var en juniorminister i Mugglarnas regering i Storbritannien. Dödsätare försökte sätta honom under Imperiusförbannelsen för att använda honom som spion mot Mugglarnas regering. Trollformeln var slarvigt gjord, och Chorley blev galen. Han började imitera en anka offentligt. Mugglarnas Premiärminister rekommenderade att Chorley skulle vila upp sig och ta det "lite lugnt med spriten". Trolldomsministern, Rufus Scrimgeour, lät honom tas till Sankt Mungos sjukhus. Under tiden på sjukhuset försökte Chorley att strypa tre personer.

Crospin Conk[redigera | redigera wikitext]

Crospin Conk är en av de berömda trollkarlarna på "chokladgrodekorten". Han skickades till Azkaban för att ha haft sfinxar i trädgården.

Doris Crockford[redigera | redigera wikitext]

Doris Crockford är en häxa som, när hon möter Harry Potter på "Den Läckande Kitteln", inte kan sluta skaka hans hand.

Florean Fortescue[redigera | redigera wikitext]

Florean Fortescue driver en glassbar i Diagongränden. Han verkar vara väldigt vänlig mot Harry i Harry Potter och fången från Azkaban och ger till och med gratis glassportioner till honom varje halvtimme. Han kan vara släkt med Fortescue, en tidigare rektor för Hogwarts.Fortescue kan mycket om trollkonsthistoria men han försvann i den sjätte boken, Harry Potter och Halvblodsprinsen.

Fridwulfa[redigera | redigera wikitext]

Fridwulfa
Harry Potter-rollfigur
Information
Kön Kvinna
Hårfärg Brun
Ögonfärg Svart
Blod Jätte
Magiska krafter Magiskt beskyddande

Fridwulfa är en jättinna, som gifte sig med en trollkarl och födde sonen Rubeus Hagrid. Hon lämnade sin mänskliga familj, då Hagrid bara var tre år gammal. Därefter gifte hon sig med en annan jätte och födde sonen Graup. I Harry Potter och Fenixorden reser Hagrid tillbaka till jättarnas läger i bergen, och upptäcker att Fridwulfa dött en tid tidigare. Trots det sörjer han henne inte då han inte minns henne så noga och anser att hon inte var någon särskilt bra mamma.

Miranda Goshawk[redigera | redigera wikitext]

Miranda Goshawk är författare, och har skrivit ett antal böcker i serierna. Den svenska översättaren har varit klumpig nog att namnge samtliga böcker med olika mallar. De listas nedan:

 • Grundhandboken om förtrollningar (1:a graden)
 • Standardbok i besvärjelsekonst, nivå 2
 • Standardkurs i besvärjelser, del tre
 • Grundhandboken om förtrollningar (årskurs 4)
 • Grundhandboken om förtrollningar (årskurs fem)

Gellert Grindelwald[redigera | redigera wikitext]

Gellert Grindelwald
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
Lojalitet Sig själv/okänt
Skola Durmstrang
Information
Kön Man
Hårfärg Lockigt blont

Grindelwald var den främste svartkonstnären innan Lord Voldemort, och nämns första gången i Harry Potter och de vises sten, på Albus Dumbledores chokladgrodekort, där det står att han besegrades av Dumbledore år 1945.

I den sjunde boken blir det känt att Dumbledore var Gellert Grindelwalds nära vän i cirka två månader, under vilka de planerade att starta en ny ordning där trollkarlar skulle ta makten över Mugglarna. Dock slutade förhållandet med en duell som involverade Aberforth Dumbledore, Albus Dumbledore och Grindelwald i vilken någon av dem råkade döda Ariana Dumbledore. Senare stal Gellert Grindelwald Fläderstaven från trollstavsmakaren Gregorovitch, men blev besegrad av Dumbledore som blev dess mästare. Han mördades av Lord Voldemort under dennes jakt på Fläderstaven.

J.K. Rowling avslöjade i en intervju efter att sista boken släppts att Dumbledore är homosexuell, och att han var förälskad i Grindelwald. Enligt Rowling förblindade detta honom så att det dröjde länge innan han kunde se Grindelwalds brister, och han blev djupt desillusionerad efter att ha tvingats utkämpa ett magiskt slag med honom. En vanlig uppfattning är att Dumbledores kärlek skulle ha varit obesvarad.

J.K. Rowling medgav i en intervju att det finns ett samband mellan Grindelwald och Hitler (1945 är det gemensamma årtalet då båda besegrades). [källa behövs]

Augusta Longbottom[redigera | redigera wikitext]

Augusta Longbottom
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
Lojalitet Dumbledore
Elevhem Gryffindor?
Information
Kön Kvinna
Blod Renblod
Familj Familjen Longbottom

Augusta Longbottom är Neville Longbottoms farmor. Hon är mor till Frank Longbottom (som är gift med Alice), som är Nevilles föräldrar. (I första boken kallas hon "mormor", eftersom vi inte fått veta hennes efternamn. "Grandmother" betyder ju både mormor och farmor.)

Hon är en sträng farmor, med många krav på sitt barnbarn, och hon har en del kontakt med lärarna på Hogwarts. Minerva McGonagall säger i den sjätte boken att Augusta borde vara mer stolt över det barnbarn hon har, och inte för det barnbarnet hon vill ha.

Neville Longbottom säger i den tredje boken att han tycker att Severus Snape är mest skrämmande i hela världen, men att han trots det inte skulle vilja att en boggart förvandlades till Augusta istället, (åtminstone inte inför klassen). Han förklarar att hon alltid bär samma hatt, som är hög med en uppstoppad gam överst. Ibland har hon en rävboa, och oftast bär hon grön klänning med en röd handväska. Neville lyckas få boggarten att, från att ha varit en helt vanlig kopia av Snape, till att bli en kopia av Snape, med Augustas kläder.

Första gången Augusta riktigt medverkar är i den femte boken, på Sankt Mungos sjukhus. Hon besöker tillsammans med Neville Alice och Frank på sjukhuset, där de bor, eftersom de torterats tills de blev sinnessjuka av Dödsätare. Augusta hälsar artigt på Harry, Ron, Ginny och Hermione, medan Neville inte säger mycket.

Andra gången hon medverkar är i Harry Potter och dödsrelikerna under slaget om Hogwarts. Neville berättar att ministeriet skickade auroren Dawlish efter henne och att Dawlish fortfarande låg på Sankt Mungos sjukhus efter det.

Hon tycker att Neville borde vara stolt och inte skämmas över sina föräldrar. Han hävdar att han inte skäms, men hon tycker det är ett konstigt sätt att visa det på, eftersom han aldrig berättat för någon vilket öde som gått dem till mötes.

Xenophilius Lovegood[redigera | redigera wikitext]

Xenophilius Lovegood är Luna Lovegoods pappa och redaktör för tidningen Hört och Sett, (The Quibbler). Han dyker först upp i den sjunde boken, Harry Potter och dödsrelikerna, där han närvarar på Fleur Delacours och Bill Weasleys bröllop i närheten av där han och Luna bor, Ottery St Catchpole. Tidigare har han endast nämnts av dottern Luna. Man vet ingenting om hans skolgång, men det är antaget att han gick på Hogwarts, eventuellt i samma elevhem som dottern Luna, det vill säga i Ravenclaw.

Senare i boken är det också han som berättar för trion om Sagan om de tre bröderna och blir nästan tokig när Luna blir tillfångatagen i sjunde boken.

Eloise Midgeon[redigera | redigera wikitext]

Eloise Midgeon är en elev på Hogwarts, och det är antaget att hon går i Harrys årskurs. Det är okänt vilket elevhem hon går i, men troligtvis är hon i Hufflepuff, eftersom hon umgås med medlemmar från det elevhemmet. I den fjärde filmen sägs det att hon går i Gryffindor, men filmerna överensstämmer inte alltid med böckerna. Eloise lider av akneproblem. I en lektion i Örtlära i den fjärde boken, säger Professor Pomona Sprout att Bubotuber är ett effektivt sätt att behandla hudproblem. En annan elev nämner då att Eloise försökte att trolla bort sin acne, men förtrollade då sin näsa, men Madam Poppy Pomfrey lyckades fixa tillbaka den.

Senare i samma bok, då eleverna på Hogwarts söker efter partners till Julbalen hånar Ron Eloise, och säger att näsan är sned. Det skulle innebära att Madam Pomfrey inte lyckades fixa dit den exakt. Inte mycket är känt om Eloise, men Hermione säger att hon är en väldigt snäll person.

Eloise nämns sedan i Harry Potter och Fenixorden, då Hermione förhäxat listan över medlemmar i Dumbledores Armé. Om någon skrev på listan och bröt mot policyn, så skulle Eloises acne framstå som söta fräknar i jämförelse.

I det andra kriget tas många elever hem av sina föräldrar från Hogwarts. Voldemort och hans Dödsätare dödar och attackerar många släktingar, och föräldrarna blir därför oroliga. Eloises far hämtar henne i slutet av hennes sjätte år.

Mr Ollivander[redigera | redigera wikitext]

Garrick Ollivander är en leverantör och tillverkare av magiska trollstavar och trollspön.

Ernie Prang[redigera | redigera wikitext]

Ernie Prang
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Jimmy Gardner
Anknytning
Lojalitet Nattbussen
Information
Kön Man

Ernie Prang är chaufför på Nattbussen. Ernie talar inte mycket och har inte repliker i filmerna. Han talar dock ovårdat och kör våghalsigt, vilket gör att föremål (ibland även hus) måste hoppa åt sidan för att undvika att bli påkörda.

Doris Purkiss[redigera | redigera wikitext]

Doris Purkiss
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
Lojalitet Stubby Boardman
Information
Kön Kvinna

I Harry Potter och Fenixorden finns det en artikel i Hört och Sett av en häxa, Doris Purkiss, som påstod (sanningsenligt) att Sirius Black aldrig dödade tolv oskyldiga Mugglare och en trollkarl. Hon påstod att Sirius inte ens var på platsen vid mordet, utan att det är han som är Stubby Boardman. Stubby kunde enligt Purkiss inte vara skyldig, eftersom han var hemma på en romantisk middag med levande ljus samma dag som mordet inträffade. Hon skickade in en önskan till trolldomsministern att Stubby Boardman, alias Sirius Black, omedelbart skulle frikännas.

Ragnok[redigera | redigera wikitext]

Ragnok
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
Lojalitet Gringotts
Information
Art Svartalf
Kön Man

Ragnok är en svartalf som arbetar med Bill WeasleyGringotts (möjligtvis i Egypten). Enligt Bill Weasley känner han sig lite anti-trollkarl eftersom han vadslagit med Ludo Bagman. Ragnok trodde att Trolldomsministeriet skulle betala åt Bagman. Namnet kan komma från Ragnarök.

Stan Shunpike[redigera | redigera wikitext]

Stan Shunpike
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Lee Ingleby
Röst Gustaf Skarsgård
Anknytning
Lojalitet Nattbussen, under imperiusförbannelsen Dödsätarna
Information
Kön Man

Stan Shunpike (född 1975) är den unge, finnige konduktören på Nattbussen. Han talar cockneydialekt, och pratar med Harry då han reser till London i början av Harry Potter och fången från Azkaban. Han är även med kort i Harry Potter och den flammande bägaren, på världsmästerskapen i quidditch, där han berättar för en vilie om sin ambition att bli trolldomsminister. I Harry Potter och Halvblodsprinsen arresteras han för misstänkta Dödsätaraktiviteter. Harry och Dumbledore, med flera, tror dock att han bara skrutit om dessa. Men Trolldomsministeriet tar tillfället i akt och utser honom till syndabock. De vill ge sken av handlingskraft och effektivitet och Stan placeras i Azkaban-fängelset. I sjunde boken är Stan en av fångarna som undkommit fångenskapen, då det skett en massrymning från Azkaban. Han är en av dödsätarna som jagar Harry och Hagrid i början av boken, då Harry ska förflyttas från Privet Drive 4, under Imperiusförbannelsen.

Hippocrates Smethwyck[redigera | redigera wikitext]

Hippocrates Smethwyck
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
Lojalitet Sankt Mungos sjukhus
Information
Kön Man

Hippocrates Smethwyck har bara varit med i den femte boken, som jourbotare vid "Fara" Dai Llewellyn-avdelningen: Allvarliga bett på Sankt Mungos sjukhus, första våningen. Augustus Pye är botarpraktikant.

Tom[redigera | redigera wikitext]

Tom
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Derek Deadman, Jim Tavare
Anknytning
Lojalitet Den läckande kitteln
Information
Kön Man

Tom är bartender och värd på värdshuset Den Läckande Kitteln. Han är med första gången i Harry Potter och de vises sten. Han gav Harry ett rum att sova i efter att Harry blåste upp sin faster Marge och tog Nattbussen till London i den tredje boken.

Tom beskrivs som skallig, tandlös och kutryggig man i serierna.

Derek Deadman spelade honom i Harry Potter och de vises sten, och i Harry Potter och fången från Azkaban spelades han av Jim Tavare.

Herpo den Vidrige[redigera | redigera wikitext]

Herpo den Vidrige
Harry Potter-rollfigur
Information
Kön Man
Magiska krafter Ormviskare

Herpo den Vidrige är en grekisk mörk trollkarl som födde upp den första kända basilisken. Han står med hos de berömda trollkarlarna bland chokladgrodekorten, och har kortnummer 4, men nämns även i boken Fantastiska vidunder och var man hittar dem. Herpo var en av de kända ormviskarna, tillsammans med Salazar Slytherin, Mervolo Gaunt, Morfin Gaunt, Lord Voldemort (Tom Riddle/Tom Dolder) och Harry Potter. I en intervju med J.K. Rowling berättar hon att Herpo även var den första personen att skapa en horrokrux.[1]

Vettlösa Wendelin[redigera | redigera wikitext]

Vettlösa Wendelin
Harry Potter-rollfigur
Information
Kön Kvinna

Vettlösa Vendelin var en mycket underlig figur som levde på medeltiden.

Wendelin står med i Hogwarts textbok "Magins historia" för att ha tyckt om den kittlande känslan av att brännas på bål (hon använde en eldfrysningsbesvärjelse för att göra elden smärtlös). Hon tyckte så mycket om det att hon lät sig arresteras, dömas och brännas 47 gånger under olika förklädnander.

Teddy Lupin[redigera | redigera wikitext]

Teddy Lupin är son till Remus Lupin och Nymphadora Tonks. Teddy är uppvuxen med sin mormor och Harry Potter är hans gudfar. Liksom sin mamma Nymphadora Tonks är Teddy en metamorfmagus, det vill säga han kan byta utseende när och hur han vill. Han är Inte varulv som sin pappa. Teddy ses stå och hångla med Victoria innan hon ska åka till sitt sista år till Hogwarts

Övriga[redigera | redigera wikitext]

 • Gunhilda av Goorsemoor (1556-1639) var en enögd puckelryggig häxa som fann ett botemedel mot drakkoppor.
 • Idris Oakby: (1872–1985) grundare av "Society for the support of Squibs".
 • Ogg: Ogg nämns av Molly Weasley i den fjärde boken som skogvaktare på Hogwarts under sin och Arthur Weasleys tid på skolan.
 • Apollyon Pringle: Tidigare vaktmästare på Hogwarts.
 • Felix Summerbee: (1447–1508) skapade "Cheering Charm".
 • Derwent Shimpling: (född 1912) åt en hel Giftig tentacula och överlevde, men är fortfarande lila.
 • Urquhart Rackharrow: (1612–1697) uppfann "Entrail-Expelling"-förbannelsen.
 • Celestina Warbeck: En häxsångare som sänder i radion på julen i den sjätte boken. Molly Weasley brukar lyssna på henne.
 • Ignatia Wildsmith: (1227-1320) uppfinnaren av flampulver.
 • Gregorovitch: Han beskrivs som en av de kändaste trollstavsmakarna, och han har tillverkat Viktor Krums trollstav. Voldemort torterar och dödar honom i den sjunde boken för att få tag i den bästa trollstaven genom tiderna, kallad Fläderstaven, eftersom den enligt historien är skapad av ett fläderträd.

Elever på Hogwarts med okänt elevhem[redigera | redigera wikitext]

 • Derek: Elev som är 2 år yngre än Harry, okänt elevhem. Får kryddade prinskorvar av Dumbledore under en julmåltid, och blir då mycket generad.
 • Harold Dingle: Elev på Hogwarts, okänt år, okänt elevhem. (HP5, kap 31) Dock samtidigt som Harry.
 • Emma Dobbs: Elev på Hogwarts, tre år yngre än Harry. Okänt elevhem. Har endast varit med vid sorteringen.
 • Florence: Elev på Hogwarts, okänd tid, okänt elevhem. Nämnd i den fjärde boken för att ha blivit kysst bakom växthusen. Sågs av Bertha Jorkins.
 • Davy Gudgeon: Elev på James Potters och Remus Lupins tid på Hogwarts. Försökte ta sig förbi det Piskande pilträdet, och förlorade nästan ett öga.
 • Leanne: Elev på Hogwarts, årskurs okänd, elevhem okänt. Väninna till Katie Bell.
 • Malone: Elev på Hogwarts, okänt elevhem och årskurs. Har bara medverkat i J.K. Rowlings anteckningar.
 • Moon: Elev i Harrys årskurs, elevhem okänt. Bara känd från Sorteringen.
 • Morag MacDougal: Elev i Harrys årskurs, elevhem okänt. Bara känd från Sorteringen.
 • Olive Hornby: Elev på HogwartsTom Dolders tid, okänt elevhem. Retade Missnöjda Myrtle för glasögonen.
 • Rivers: Elev på Hogwarts, okänt elevhem och årskurs. Har bara medverkat i J.K. Rowlings anteckningar.
 • Roper: Elev på Hogwarts, okänt elevhem och årskurs. Har bara medverkat i J.K. Rowlings anteckningar.
 • Runcorn: Jobbar på Trolldomsministeriet, i sjunde boken. En Dödsätare.
 • Sally-Anne Perks: Elev i Harrys årskurs, elevhem okänt. Kan ha lämnat skolan, eftersom hon inte ropades upp under examensproven under det femte året, där hennes efternamn börjar på samma bokstav som Harrys.
 • Spinks: Elev på Hogwarts, okänt elevhem och årskurs. Har bara medverkat i J.K. Rowlings anteckningar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Pottercast Intervju från Leaky Cauldron

Se även[redigera | redigera wikitext]