Minella Times

Från Wikipedia
Minella Times
Owner Mr John P McManus star on cap.svg
J.P. McManus tävlingsfärger.
KönValack
FöddIrland 4 mars 2013[1]
FärgBrun
RasEngelskt fullblod
SportGaloppsport
Härstamning
EfterOscar
UndanTriptoshan
UndanefterAnshan
UppfödareCathal Ennis
Personal
TränareHenry de Bromhead
JockeyRachael Blackmore
ÄgareIrland J.P. McManus
Karriär
Antal starter18 st
Antal segrar4 st
Segerprocent22 %
Startprissumma485 000 GBP
Större segrar i urval
Grand National (2021)
Hästsportsportalen

Minella Times, född 4 mars 2013 i Kilbeggan i County WestmeathIrland, är ett engelskt fullblod som tävlar i National Huntlöp. 2021 segrade han i Grand National tillsammans med Rachael Blackmore, och blev den första hästen som ridits till seger i löpet av en kvinnlig jockey.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Minella Times är en brun häst utan vita tecken, uppfödd på Irland av Cathal Ennis på Quill Farm nära Kilbeggan i County Westmeath.[2] Han köptes som föl i november 2013 på Tattersalls Ireland November National Hunt Sale för €31 000 av John Nallen från Minella Racing.[3] Nallen köpte även den blivande segraren av Cheltenham Gold Cup, Minella Indo vid samma auktion.[4] Minella Times kastrerades före starten av sin tävlingskarriär.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Efter ett par point-to-pointlöpningar med varierande resultat[5][6] sattes Minella Times ut till försäljning igen. Han köptes av J.P. McManus och sattes i träning hos Henry de Bromhead i Knockeen i Waterford. Han gjorde sin första start hos de Bromhead i en National HuntlöpningCork Racecourse den 19 november 2017.

Under karriären reds han inledningsvis av Mark Walsh, och senare av Rachael Blackmore. Tillsammans med Blackmore tog han sin hittills största seger i Grand National (2021). Grand National reds över fyra miles, två och en halv furlongs på Aintree Racecourse den 10 april. Minella Times startade som fjärdehansfavorit vid 11/1, och segrade med 6½ längd framför stallkamraten och tvåan Balko Des Flos.[7] Med segern blev Minella Times den första hästen som ridits till seger i löpet av en kvinnlig jockey. På grund av Covid-19-restriktioner fanns det inga åskådare på banan för att bevittna den historiska segern.[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]