Mini

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mini
1963 MkI Mini.jpg
Bransch Bilar
Historia
Grundat 1959
För andra betydelser, se Mini (olika betydelser).

Mini är namnet på en bilmodell som presenterades av British Motor Corporation (BMC) år 1959. Från början var Minin en av BMC:s modeller och kallades ofta för BMC Mini eftersom modellen de tio första åren tillverkades under flera olika namn som till exempel Austin, Morris, Riley och Wolseley. År 1969 blev Mini ett eget bilmärke som nu mera ägs av av BMW sedan 1994 (efter att ha förvärvat Rover där Mini ingick). Tillverkningen av den ursprungliga Minin upphörde först år 2000, och ersattes året där på av en ny modell som i bland kallas för New MINI.

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1959 presenterade British Motor Corporation (BMC) Minin och tillverkningen skulle inte upphöra förrän år 2000. Från början var Minin en av BMC:s modeller och kallades ofta för BMC Mini eftersom modellen de tio första åren tillverkades under flera olika namn som till exempel Austin, Morris, Riley och Wolseley.

Mini[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Mini (klassisk bil)
1969 års Mini.

Den ursprungliga modellen utvecklades Alec Issigonis och ses som en ikon för 1960-talet i Storbritannien. Dess konstruktion med motor på tvären influerade andra biltillverkare. Modellen tillverkades i England vid fabrikerna i Longbridge och Cowley. Den huvudsakliga tillverkningen skedde i Storbritannien men modellen har även tillverkats på licens i Spanien, Australien, Belgien, Italien (Innocenti), Portugal, Sydafrika, Uruguay, Venezuela, f.d. Jugoslavien och Chile. Totalt tillverkades ursprungsmodellen i fem miljoner exemplar.

1980 presenterades bilen Mini Metro som från början var tänkt att ersätta Mini, men eftersom den aldrig fick någon framgång och dessutom såldes under andra bilmärkens namn snarare än som en egentlig Mini, brukar den inte räknas som en Mini bland Minientusiasterna.

New Mini[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Mini (2001–)

År 2001 fick ursprungsmodellen en efterföljare som ofta kallas New MINI. Denna påminner designmässigt om den ursprungliga Mini, men har för övrigt inget gemensamt. New MINI generation två presenterades år 2007. MINI, som är ett varumärke och numera skrivs versalt, ägs sedan 1994 av tyska BMW efter att man köpt upp Rover som ägde varumärket vid tidpunkten för uppköpet. Tillverkningen sker i en fabrik i Oxford, England.

Mini i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Mr. Bean med sin Mini.

Mr. Bean kör en Mini.

Modellerna[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]