Mini

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
MINI
1963 MkI Mini.jpg
En Mini från 1963
Grundinformation
MärkeEngland MINI
Tillverkning1959
Konstruktion
Klasssmåbil
LiknandeFiat 500/600
Den här artikeln handlar om bilmärket Mini. För den klassiska Mini se Mini (klassisk bil). För den nya Mini (New MINI) se Mini (2001–).

Mini är namnet på en bilmodell som presenterades av British Motor Corporation (BMC) år 1959. Från början var Minin en av BMC:s modeller och kallades ofta för BMC Mini eftersom modellen de tio första åren tillverkades under flera olika namn som till exempel Austin, Morris, Riley och Wolseley. År 1969 blev Mini ett eget bilmärke som sedan 1994 ägs av BMW (efter att ha förvärvat Rover där Mini ingick). Namnet "Mini" har sedan introduktionen 1959 enbart varit ett varumärke och har aldrig varit ett eget företag. Tillverkningen av den ursprungliga Minin upphörde först år 2000, och ersattes året där på av en ny modell som ibland kallas för New MINI.

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1959 presenterade British Motor Corporation (BMC) Minin och tillverkningen skulle inte upphöra förrän år 2000. Från början var Minin en av BMC:s modeller och kallades ofta för BMC Mini eftersom modellen de tio första åren tillverkades under flera olika namn som till exempel Austin, Morris, Riley och Wolseley.

Mini[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Mini (klassisk bil)

Den ursprungliga modellen utvecklades Alec Issigonis och ses som en ikon för 1960-talet i Storbritannien. Dess konstruktion med motor på tvären influerade andra biltillverkare. Modellen tillverkades i England vid fabrikerna i Longbridge och Cowley. Den huvudsakliga tillverkningen skedde i Storbritannien men modellen har även tillverkats på licens i Spanien, Australien, Belgien, Italien (Innocenti), Portugal, Sydafrika, Uruguay, Venezuela, f.d. Jugoslavien och Chile. Totalt tillverkades ursprungsmodellen i fem miljoner exemplar.

1980 presenterades bilen Mini Metro som från början var tänkt att ersätta Mini, men eftersom den aldrig fick någon framgång och dessutom såldes under andra märkesnamn snarare än som en egentlig Mini, brukar den inte räknas som en Mini av Minientusiasterna.

New Mini[redigera | redigera wikitext]

New MINI
MINI Cooper 2001–2004 (USA)
MINI Cooper 2001–2004 (USA)
Grundinformation
MärkeEngland MINI
Tillverkning2001
Huvudartikel: Mini (2001–)

År 2001 fick ursprungsmodellen en efterföljare som vid introduktionen kallades New MINI för att skilja den från den gamla modellen. Denna påminner designmässigt om den ursprungliga Mini, men har för övrigt inget gemensamt. Generation två presenterades år 2007. Den tredje generationen gjorde debut på marknaden 2014. MINI, som är ett varumärke och numera skrivs versalt, ägs sedan 1994 av tyska BMW efter att man köpt upp Rover som ägde varumärket vid tidpunkten för uppköpet. Tillverkningen sker i två fabriker, Oxford i England och Born i Holland.

Mini i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Mr. Bean ses ofta köra omkring i en Mini, som senare blev överkörd av en stridsvagn.

Modellerna[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]