Minnesmärken över Hannah Duston

Från Wikipedia
Karta över alla koordinater från Wikimap eller OSM
Exportera alla koordinater som KML
Exportera alla koordinater som Geo RSS
Hannah Duston (marmor)
Statyn i Boscawen
KonstnärWilliam Andrews (1836-1927)
Basfakta
Tillkomstår1874
TypStaty
MaterialMarmor
Mått (höjd)11 meter (inklusive sockel)
PlatsHannah Duston Memorial State Historic Site, Boscawen, New Hampshire, New Hampshire, USA
Hannah Duston (brons)
Statyn i Haverhill
KonstnärCalvin H. Weeks (1834–1907)
Basfakta
Tillkomstår1879
TypStaty
MaterialBrons
PlatsG.A.R Park, Haverhill, Massachusetts, USA

Minnesmärken över Hannah Duston är två statyer över Hannah Duston (1657–1737), som hyllar hennes bedrift att befria sig från fångenskap hos en indianstam i New Hampshire i Nordamerika 1697.

I USA restes under perioden 1861–1879 tre monument över Hannah Duston:

Hannah Ruston blev därmed sannolikt den första kvinna i USA, som avbildats på en offentlig staty. Statyn i Boscawen var också den första statyn i New Hampshire som finansierades av allmänna medel.

De båda statyerna avbildar Hanna Duston som en hjältinna med en biscayayxa i högra handen. I den vänstra handen på statyn i Boscawen har Hannah Duston ett antal skalper. Statyerna skildrar en episod under Kung Vilhelms krig 1689–1697, då också Nordamerika var en krigsskådeplats för Pfalziska tronföljdskriget. Detta krig var det första i en serie av fransk-indianska krig mellan Frankrike och England i Nordamerika för hegemonin över kontinenten. Påhejade av fransmännen gjorde en grupp av Abenakiindianer den 15 mars 1697 en räd mot den engelska bosättningen i Haverhill i nuvarande Massachusetts. 27 kvinnor och barn dödades och Hannah Duston tillsammans med sitt veckogamla barn och barnsköterskan Mary Neff tillfångatogs och fördes bort uppför floden Merrimack.

Fångarna övertogs av en familjegrupp med två vuxna män och två vuxna kvinnor, och vid en övernattning på en ö söder om Boscawan i nuvarande New Hampshire övermannade de båda kvinnorna indianerna och högg med tio indianer. De flydde sedan i kanot nedför Merrimack till hemmet i Haverhill.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Nutida diskussioner om statyerna[redigera | redigera wikitext]

I både Boscawen och Haverhill har under 2020 diskuterats hur kommunerna ska förfara med statyerna. På förslag av medlemmar av Abenaki har delstaten New Hampshire i juli 2020 tagit beslut om att förändra Hannah Duston Memorial Site till Unity Park N’dakinna ("vårt land") och komplettera parken med minnesmärken som uppmärksammar Abenakis historia i området samt informationsskyltar för att bland annat visa att det finns olika historieskrivningar i samband med Hannah Duston-episoden.

Källor[redigera | redigera wikitext]