Mirror's Edge

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mirror's Edge
Originaltitel Mirror's Edge
Utvecklare Digital Illusions CE
Utgivare Electronic Arts
Genre Actionäventyr, Plattformsspel
Antal spelare 1
Format Xbox 360, Playstation 3, Microsoft Windows, IOS, Windows Phone
Spelmotor Unreal Engine 3, PhysX
Medieformat Optisk skiva, nedladdning
Inenheter Tangentbord, Datormus, Handkontroll
Arbetslag
Producent Owen O'Brien, Tom Farrer
Manusförfattare Rhianna Pratchett[2]
Speldesign Thomas Andersson[1]
Spelfigursdesign Joakim Lindqvist
Musik Magnus Birgersson
Ljuddesign Magnus Walterstad[1]
Animation Tobias Dahl[1]
Programmering Jonas Åberg[1]
Leveldesign Magnus Olin
Spelserie
Spelserie Mirror's Edge
Uppföljare Mirror's Edge: Catalyst
Mirror's Edge 3[3]
Distribution
Europa 14 november 2008 (PS3, X360)[4]
16 januari 2009 (PC)[5]
2 september 2010 (iOS)
13 juli 2012 (Windows Phone)
USA 11 november 2008 (PS3, X360)[6]
12 januari 2009 (PC)[5]
1 april 2010(iOS)
13 juli 2012 (Windows Phone)
Åldersrekommendation
ACB M
CERO C
ESRB T
PEGI 16+
USK 16
Datorspelsportalen

Mirror's Edge är ett actionäventyr och plattformsspel i förstapersonsperspektiv utvecklat av den svenska spelstudion EA Digital Illusions CE (DICE) och utgivet av Electronic Arts. Spelet tillkännagavs den 10 juli 2007[7][8][9] och släpptes till Xbox 360 och Playstation 3 i november 2008. En Microsoft Windows-version släpptes i januari 2009. Mirror's Edge drivs av Unreal Engine 3 med ett tillagt ljusmotor utvecklat av Illuminate Labs i samarbete med DICE.

Mirror's Edge utspelas i ett futuristisk dystopiskt samhälle där kommunikationerna är kraftigt övervakade av en diktatorisk regering. Ett hemligt nätverk, vilka kallar sig för "runners", fungerar som kurirer för att skicka meddelanden och samtidigt kringgå regeringens övervakning. Spelets huvudperson är Faith Connors, som själv är en runner. I stil med ett tredimensionellt plattformsspel styr spelaren Faith över hustak, över väggar, genom ventilationsschakt och andra platser inom stadsmiljöer, där man kringgår hinder med hjälp av parkour-inspirerade rörelser. Spelet har en färgglad stil och skiljer sig från de flesta tidigare förstapersonsspel då det ger en större rörelsefrihet med beaktande av sin 3D-miljö, vilket möjliggör ett bredare handlingsspektrum—som att glida under hinder, tumbling, springa på väggar och klättra över avsatser; genom att inte ha någon head-up display; och tillåta ett stort synfält där spelaren kan se sin karaktärs ben, armar och bål.

Mirror's Edge har fått mestadels positiva recensioner, där PC-versionen fått ett genomsnittsbetyg på 81/100 av Metacritic. Spelet fick beröm för dess unikhet och vidsträckta miljöer, och fått kritik för dess berättelse, trial and error och korta längd. Spelet vann Annual Interactive Achievement Award för Adventure Game of the Year. Ett soundtrack med remixer av låten "Still Alive" av den svenska sångerskan Lisa Miskovsky släpptes i november 2008. En sidescrollande mobilspel, också med titeln Mirror's Edge, släpptes till iPad den 1 april 2010 och till iPhone den 2 september 2010. En portning av spelet släpptes till Windows Phone den 13 juli 2012, med tidig exklusivitetsperiod för ägare av Nokia Lumia-telefoner. En prequel under titeln Mirror's Edge Catalyst tillkännagavs på Electronic Entertainment Expo 2013.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den enda spelbara karaktären i spelet är en ”runner” vid namn Faith Connors. Berättelsen i spelet handlar om Faiths kamp för att befria sin syster Kate från stadens korrupta regim. Hennes mamma dödades när de protesterade mot regimen, vilket gjorde att hon sprang hemifrån. Hon lämnade Kate och hennes pappa och växte upp på gatorna, och blev så småningom en Runner. Faith fick lära att inte förlita sig på dagens kommunikationssystem, delvis på grund av stadens avlyssnande på varandras samtal. Medan Faith försöker att rädda sin syster, och skickar meddelanden från den kriminella undre världen, blir hon fångad i ett flertal händelser som leder till att hon blir jagad av stadens regimstyrkor. Faiths vägledare är en före detta runner vid namn Mercury, som bistår Faith i hennes försök att överlista och besegra stadens regimstyrkor som sänts ut för att eliminera henne och hennes illegala organisation.

Spelets namn härstammar från den spegel-liknande staden som spelet utspelar sig i, och om Faiths besvärliga tillvaro i stadens utkanter. Trots att spelet utspelar sig i en till synes utopisk stadsmiljö med låg brottslighet styrs den av en diktatorisk regim som bedriver en stenhård bevakning av stadens medborgare. Det kan ske i en amerikansk stad, eller i en stad som påminner om städer som Tokyo eller Peking. I denna stad är det enda sättet att leverera känslig information mellan parterna, att skicka ut budbärare (vilka kallar sig för ”Runners”). Med hjälp av avancerad akrobatik, även känt under namnet parkour, fraktar dessa budbärare känslig information över stadens hustak fram till väntande ögon.

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Mirror's Edge syftar till att "förmedla stammen och den fysiska kontakten med spelmiljön", enligt producenten Owen O'Brien[10][11], och ge rörelsefrihet som aldrig tidigare skådats i andra förstapersonsspel. Detta uppnås inte bara av rörelser i form av parkour och free running[12], utan också genom att knyta kamerarörelserna närmare till spelkaraktärens rörelser, så att den hastighet med vilken kamerans skakelser gör ökas när Faith ökar sin löphastighet och att kameran snurrar när hon gör en kullerbytta[13][13][14][15]. Även spelkaraktärens armar, ben och bål kan visas synliga när man gör olika rörelser, och deras synlighet används för att förmedla spelarens rörelser och löphastighet.

Med ett sådant stort fokus på rörelser är det nödvändigt för spelaren att hålla farten, vilket sker genom ett ständigt flöde av handlingar som skapar en lång rad av rörelser. Om man misslyckas med att verkställa dessa rörelser blir följden att man förlorar fart, vilket gör att Faith riskerar att falla från avsatser[16]. Kontrollsystemet är förenklat genom att de är sammanhangkänsliga, "upp"-knappen gör så att Faith kan passera ett hinder genom att passera förbi det, till exempel genom att hoppa, rulla, klättra eller att använda Ziplines. "Ned"-knappen gör så att hon kan utföra andra manövrar såsom kullerbyttor eller att glida på marken man går på[9][16].

För att underlätta för spelaren att skapa dessa rörelsekedjor kan spelaren använda ett system som kallas för "Runner Vision", som fått sitt namn från dess syfte: att skildra miljön hur en runner skulle uppfatta den, att direkt finna en flyktväg[17]. Det är ett belysningssystem som betonar vissa miljödelar såsom rör, ramper eller dörrar, med röd färg som spelaren kan använda för att ta sig igenom spelnivåerna. Det används också för att skapa en sorts pussel där spelaren måste lista ut hur man kombinerar de betonade miljödelarna i en rörelsekedja för att kunna ta sig vidare. Ett annat sätt att understödja spelaren är ett system som kallas för "Reaction Time", som är en form av slow-motiontid som gör så att spelaren har tid att planera vart man ska gå utan att förlora farten[9].

Trots att spelaren kan bära på skjutvapen säger O'Brien att "Detta är ett actionäventyr. Vi betraktar inte detta som ett skjutspel - Fokuset är inte på vapnet, utan på personen." Spelet fokuserar på att leta efter den bästa vägen genom spelets miljöer, medan strider spelar en sekundär roll. Följaktligen kan man skaffa vapen genom att avväpna en fiende, men när magasinet är tomt måste vapnet kastas[17]. Dessutom, när man bär på vapen saktas man ner, vilket hindrar spelaren från att göra vissa rörelser. Detta medför en strategi för att avgöra om spelaren ska antingen springa vidare eller att skjuta på fiender[10][16]. Trots detta hävdar utvecklarna att det är möjligt att klara av hela spelet utan att avfyra ett enda vapen[10].

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

År 2007 berättade DICE:s creative director Ben Cousins för GamesIndustry.biz att studion var ute efter att skapa "något nytt och intressant", och förutsåg ett behov av att diversifiera bort från den framgångsrika spelserien Battlefield som spelstudion var känd för. [7]

I juni 2007 avslöjade Computer and Video Games att DICE jobbade på ett projekt vid namn "Mirror's Edge". Spelet beskrevs felaktigt som en förstapersonsskjutare, men planerades med avsikt att "skaka om hela genren".[8] Den 10 juli 2007 blev Mirror's Edge officiellt utannonserat av Electronic Arts.[9]Game Developers Conference i San Francisco i februari 2008 visades den första demonstrationen av spelet[9]. På Sony PlayStation Day i London den 6 maj 2008 avslöjades den första gameplay-videon av spelet[18].

Mirror's Edge har en distinkt visuell profil, med mestadels vita utemiljöer och som tydligt saknar gröna färger (till exempel visas träd och bladverk som helt vita i stället för sina naturliga färger), utmärkta av en avsiktlig användning av starka primärfärger. Enligt Senior Producer Owen O'Brien tillåter det stilistiska valet att spelaren kan fokusera på Runner Visions vägledning, samt fungera som en hälsomätare; färgerna blir mindre mättade när Faith börjar ta skada. Spelet använder sig av Epic Games spelmotor Unreal Engine 3 i stället för DICE:s egna Frostbite Engine, eftersom utvecklingen av Mirror's Edge började innan Frostbites utveckling var slutförd. Ett belysningssystem vid namn "Beast" utvecklades för Unreal Engine av Illuminate Labs i samarbete med DICE. Den nya programvaran skulle accentuera Mirror’s Edges olika grafiska stilar, genom att skapa reflektioner av färger och ljus. [19][20] För att ta itu med de många simuleringsproblemen som är synkroniserade med kamerans rörelsefrihet i förstapersonsperspektiv placerade man ett litet hårkors i mitten av skärmen. Hårkorset fungerar som en rikt- och brännpunkt för att förhindra spelaren från att få yrsel.[21][22] Bortsett från detta hårkors (som kan döljas av spelaren) innehåller inte spelet någon heads-up display.

Demoversionen av Mirror’s Edge, som består av spelets prologkapitel, släpptes via Playstation Store den 30 oktober 2008,[23] följt av Xbox Live Marketplace den 31 oktober. Den 7 november 2008 meddelade DICE att Mirror’s Edge hade uppnått guldstatus och Playstation 3- och Xbox 360-versionerna skulle skeppas till återförsäljare den 13 november.[24] Den 16 januari 2009 släpptes en Microsoft Windows-version av spelet.[5] PC-versionen har stöd för NVIDIAs PhysX, grafiska förbättringar och fysik till glas, rök och mjuka material. Spelet innehåller aktiveringsbaserad SecuROM v7.x DRM-mjukvara,[25] såvida det inte köpts från Steam.[26]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

 Mottagande
Samlingsbetyg
Tjänst Betyg
Gamerankings 80.23% (30 recensioner) (PC)[27]
79.53% (74 recensioner) (X360)[28]
78.67% (51 recensioner) (PS3)[29]
Metacritic 81/100 (44 recensioner) (PC)[30]
79/100 (82 recensioner) (X360)[31]
79/100 (66 recensioner) (PS3)[32]
Recensionsbetyg
Publikation Betyg
1UP.com A-[33]
Computer and Video Games 9/10[34]
Edge 5/10[15]
Electronic Gaming Monthly A-, B+, B[35]
Eurogamer 8/10[36]
Game Informer 8/10[37]
GameSpot 7/10 (Xbox 360)[38]
GameSpy 4/5 stjärnor[39]
GameTrailers 8.3/10[40]
IGN 8.5/10 (PC)
7.4/10 (PS3)[41]
Official Xbox Magazine 9.5/10[42]
Play Magazine 9/10
VideoGamer.com 9/10[43]
Gamereactor 8/10[44]

Mirror's Edge har fått blandade betyg, men majoriteten av dem har varit positiva. PC-versionen av spelet har fått genomsnittsbetyget 81/100 enligt Metacritic[30] och betyget 80.23% från GameRankings.[27] Konsolversionerna har fått genomsnittsbetyget 79/100 enligt Metacritic.[31][32]

Official Xbox Magazine gav spelet betyget 9,5 av 10 och berömde spelets "lysande känsla för rörelse och gameplay."[42] Play gav spelet 9 av 10, medan GameTrailers gav den 8,3 av 10. Computer and Video Games gav också ett positivt betyg och skrev att spelet hade "en lysande och unik upplevelse, även om de små skjutsekvenserna inte riktigt håller måttet."[34] IGN gav spelet 8,3 av 10, och betraktade spelet som ett "spännande och elegant äventyr", men "det första kapitlet av en franchise som inte riktigt står på sina fötter."[41] Ian Bogost av Gamasutra berömde spelet för att vara okonventionell, och betraktar spelet som "ett skjutspel som gör att man hatar att skjuta."[45]

Ett flertal spelkritiker hade delade åsikter om spelets stilistiska val. Edge gav spelet 5 av 10, och skrev att spelnivåerna kändes krystade och att det inte fanns någon verklig valfrihet genom nivåerna, utan bara flera förutbestämda banor.[15] The Guardian noterade spelets korta längd,[46] och många recensioner kritiserade spelets "trial and errors”.[33][47][48] Trots att de gav spelet betyget 8 av 10 ogillade Eurogamer spelets handling för att vara ganska svamlig, och tillade att "(Mirror's Edge) kommer att dela publiken i mitten... En del kommer att kunna förbise dess gapande brister, men andra kommer aldrig att uppskatta dess briljanta stunder, och båda positioner är försvarliga..."[36]. "Andra recensenter ifrågasatte spelets stilistiska val på spelets animerade filmsekvenser[41], och dess ”trånga” känsla av några av spelets nivåer.[15]

Kevin VanOrd från GameSpot gav betyget 7/10. I hans recension säger han att "Precis som sin hjältinna, Faith, försöker Mirror's Edge att hoppa över några betydande hinder, men till skillnad från Faith kan man inte alltid klara av hoppet. Detta är en modern variant av ett gammaldags plattformsspel, där man antas spela och spela om hopp-, grepp- och glidsekvenser tills man klarar av dem, eller åtminstone tillräckligt för att fortsätta jakten. Men till skillnad från sina föregångare handlar Mirror's Edge mer om hastighet och fart, och när man kan koppla sina rörelser i en felfri kombination av silkeslena rörelser är det ytterst spännande och tillfredsställande. Tyvärr har Mirror's Edge en tendens att snubbla över sina egna fötter, vilket får en att halka och glida konstant för att sedan genomgå ett tradigt hopp-pussel eller disiga mål som man måste sätta bromsarna på."[38]

"När man har hittat den bästa vägen genom en särskilt svår situation är det spännande att rusa igenom den utan att bekymra sig över att stoppas. Men detta händer inte den första gången, eller ens den femte gången man ska göra det. Man måste experimentera och finslipa sina färdigheter, då ett enkelt misstag kan få en att störta ner på gatan, eller kommer åtminstone stoppa ens steg."[38] VanOrd noterar också spelets laddningsproblem och dess otillfredsställande vapenattacker, men i övrigt tycker han att spelupplevelsen är förtjänt. "Mirror Edge är många saker: uppfriskande, upprörande, uppfylld och förvirrande". Det är inte för alla, och det snavar ofta för ett spel som håller hastigheten på en så hög aktning. Men trots alla dess svagheter och frustrationer gör det ett imponerande hopp; men den klarar dock inte av landningen."[38]

Försäljning[redigera | redigera wikitext]

Utvecklarna var övertygade om att Mirror’s Edge skulle sälja totalt tre miljoner exemplar,[49] men i februari 2009 rapporterade Electronic Arts att spelet hade sålts cirka en miljon exemplar.[50] Enligt en domstolshandling under oktober 2010 som hörde till den juridiska konflikten mellan EA och Edge Games hade Mirror's Edge sålt mer än två miljoner exemplar över hela världen,[51] varav 750.000 av dessa kopior såldes i Nordamerika. Iphone-versionen av spelet har sålt mer än 37.000 exemplar.[52] I juni 2013 avslöjade vice VD för EA Games att spelet har sålt "cirka 2,5 miljoner exemplar".[53]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Musiken i spelet är gjord av Magnus Birgersson, vars artistnamn är Solar Fields[54][55]. Albumet, vid namn Still Alive – the Remixes, gavs ut den 11 november 2008[56].

Den 7 oktober 2008 utannonserade EA ett remixalbum med låten Still Alive sjungen och skriven av Lisa Miskovsky, producerad i samarbete med Teddybears, Benny Benassi, Paul van Dyk, Junkie XL och Armand Van Helden. Trots att låten delar samma namn som eftertextsången i datorspelet Portal är båda låtarna orelaterade.[57] Albumet släpptes den 11 november 2008 med titeln Still Alive – the Remixes.[58] Albumet ingick gratis i standardspelet i senare versioner för alla plattformar.

Mirror's Edge Original Videogame Score
Nr Titel Musik Längd
1. Introduction   Solar Fields 5:34
2. Edge & Flight   Solar Fields 6:55
3. Jacknife   Solar Fields 6:25
4. Heat   Solar Fields 7:01
5. Ropeburn   Solar Fields 7:15
6. New Eden   Solar Fields 7:52
7. Pirandello Kruger   Solar Fields 7:08
8. Boat   Solar Fields 7:30
9. Kate   Solar Fields 7:13
10. Shard   Solar Fields 7:16
11. Still Alive   Lisa Miskovsky 4:34
12. Still Alive (Instrumental)   Lisa Miskovsky 4:28


Expansioner och uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Den 4 december 2008 tillkännagav EA skapandet av sju helt nya tempokartor för Mirror's Edge, med beräknad släpp i januari 2009. Enligt Owen O'Brien "har rörelsefriheten och förstapersonskontrollen varit den mest populära aspekten av Mirror's Edge så vi bestämde oss för att destillera dessa ner till dess renaste form för det här kartpaketet... Vi valde medvetet en mer abstrakt estetik som fortfarande är inom vår särskiljande konststil och fokuserade senare på flödet och spelmekaniken för att skapa en upplevelse och utmaning som skiljer sig mycket från huvudspelet."[59] I januari 2009 angavs släppdatumet 29 januari.[60] Släppdatumet försenades till 19 februari 2009, då" Time Trial Map Pack" gjordes tillgängligt som nedladdningsbart innehåll till Xbox 360, Playstation 3 och PC.[61] En åttonde karta finns tillgängligt exklusivt för Playstation 3-versionen av spelet.[62]

Ett sidscrollande webbläsarspel baserat på Mirror's Edge, med titeln Mirror's Edge 2D släpptes av Electronic Arts i samarbete med indieutvecklaren Borne Games. Spelet liknar och använder den modifierade motorn i Bornes populära spel Fancy Pants Adventures. En betaversion släpptes den 11 november 2008 med en spelnivå, och en ny betaversion med tre nivåer släpptes den 24 februari 2009. Utvecklarens webbplats konstaterar att "hela Mirrors Edge 2D har släppts, men vi är fortfarande i beta."[63]

En version av Mirror's Edge för iPhone och iPod Touch tillkännagavs den 2 december 2009. Det är ett sidscrollande spel med 3D-grafik, med 14 nivåer och dynamiska kameravinklar, och var planerad att släppas i januari 2010.[64][65] Det avslöjades senare att iPhone- och iPod Touch-versionerna var tillbakapressade till ett släppdatum i april. EA Mobile släppte Mirror's Edge till iPhone och iPod touch den 1 september 2010. En iPad-version släpptes den 1 april 2010. Spelet portades även till Windows Phone år 2012.[66]

Prequel[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Mirror's Edge Catalyst

Ett nytt spel inom Mirror's Edge universumet avslöjades på Electronic Arts pressevent på Electronic Entertainment Expo 2013 och som skulle släppas på Microsoft Windows, Mac OS X, Playstation 4 och Xbox One på en obestämd tid.[67] Spelet har bekräftats vara en prequel till Mirror's Edge och som berättar om Faiths bakgrund,[68] och som kommer att köras på spelmotorn Frostbite 3.[69] Electronic Arts bekräftade senare att spelet kommer att vara ett "öppet actionäventyr".[70] Enligt DICE general manager Karl Magnus Troedsson kommer spelet ha en stridsmekanik som är mer raffinerad än i det första spelet.[71] I januari 2014 meddelade författaren Rhianna PratchettTwitter att varken hon eller någon annan av det första spelets författare skulle medverka i utvecklingen av det nya spelet.[72] Några prototyper av spelet presenterades på Electronic Entertainment Expo 2014.[73] Den 8 juni 2015 registrerade EA ett varumärke för det kommande Mirror's Edge-spelet Mirror's Edge Catalyst,[74] som senare bekräftades som spelets officiella titel följande dag den 9 juni.[75]Gamescom 2015 avslöjades att det blir en omstart av Mirrors Edge-universumet.[76]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d] ”Mirror's Edge Tech Info”. http://www.gamespot.com/pc/action/mirrorsedge/tech_info.html?tag=tabs;summary. Läst 16 februari 2009. 
 2. ^ Ashcraft, Brian (2008-07-08). ”This is Your Mirror's Edge Writer”. Kotaku. http://kotaku.com/5023710/this-is-your-mirrors-edge-writer. Läst 2008-07-28. 
 3. ^ Svenska PCGamer nr.144 December 2008 sid.18|Noterat "Mirror's Edge blir en trilogi"
 4. ^ Long, Neil (2008-09-18). Mirror's Edge dated”. Market for Home Computing and Video Games. http://www.mcvuk.com/news/31811/Mirrors-Edge-dated. Läst 2008-12-11. 
 5. ^ [a b c] Goldstein, Maarten (2008-12-04). Mirror's Edge PC Release January 16; Time Trial DLC Late January”. Shacknews. http://www.shacknews.com/onearticle.x/56209. Läst 2008-12-05. 
 6. ^ Mirror's Edge for the Xbox 360”. 1UP.com. http://www.1up.com/do/gameOverview?cId=3160955. Läst 2008-12-11. 
 7. ^ [a b] Martin, Matt (2007-06-11). ”DICE promises to diversify with new projects”. GamesIndustry.biz. http://www.gamesindustry.biz/articles/dice-promises-to-diversify-with-new-projects. Läst 8 maj 2008. 
 8. ^ [a b] Ogden, Gavin (2007-06-29). ”New DICE shooter revealed”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=166931. Läst 8 maj 2008. 
 9. ^ [a b c d e] Kuchera, Ben (2008-02-29). ”GDC: First peek at Mirror's Edge; don't look down!”. Ars Technica. http://arstechnica.com/journals/thumbs.ars/2008/02/29/notes-for-embargoed-mirrors-edge. Läst 8 maj 2008. 
 10. ^ [a b c] Suttner, Nick (2008-02-29). Mirror's Edge Preview”. 1UP.com. http://www.1up.com/do/previewPage?cId=3166742. Läst 8 maj 2008. 
 11. ^ Edge staff (2007-07-29). ”Leap of Faith: DICE's Mirror's Edge. Edge. http://www.next-gen.biz/features/leap-faith-dices-mirrors-edge. Läst 4 februari 2010. 
 12. ^ http://www.youtube.com/watch?v=8zZKRVkZvtA
 13. ^ [a b] Ahearn, Nate (2008-02-29). Mirror's Edge First Look – Xbox 360 Preview”. IGN. http://xbox360.ign.com/articles/855/855848p1.html. Läst 8 maj 2008. 
 14. ^ Wilson, Mark (2008-02-29). ”Experiencing Hyperreality, Mirror's Edge Impressions”. Kotaku. http://kotaku.com/362114/experiencing-hyperreality-mirrors-edge-impressions. Läst 8 maj 2008. 
 15. ^ [a b c d] Plunkett, Luke (2007-07-23). Mirror's Edge Sounds Pretty Great”. Kotaku. Arkiverad från originalet den 2012-07-26. http://archive.is/8nXQ. Läst 8 maj 2008. 
 16. ^ [a b c] Bramwell, Tom (2008-02-29). Mirror's Edge Preview”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=93740. Läst 8 maj 2008. 
 17. ^ [a b] Pellett, Matthew (2008-05-04). ”Preview: Mirror's Edge. CVG. http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=188249. Läst 8 maj 2008. 
 18. ^ Fahey, Mike (2008-05-06). Mirror's Edge In Motion”. Kotaku. http://kotaku.com/387711/mirrors-edge-in-motion. Läst 8 maj 2008. 
 19. ^ Miller, Ross (2008-05-07). Mirror's Edge reflects on Unreal Engine 3”. Joystiq. http://www.joystiq.com/2008/05/07/mirrors-edge-reflects-on-unreal-engine-3. Läst 8 maj 2008. 
 20. ^ Mirror's Edge. Illuminate Labs. http://www.illuminatelabs.com/gallery/mirror-s-edge. Läst 12 maj 2008. 
 21. ^ Totilo, Stephen (March 7, 2008). ”EA Discusses Mirror’s Edge Sickness Concerns, Lack Of Color Green”. MTV. http://multiplayerblog.mtv.com/2008/03/07/ea-discusses-mirrors-edge-sickness-concerns-lack-of-color-green. Läst 12 maj 2008. 
 22. ^ Yin-Poole, Wesley (2008-05-09). Mirror's Edge Interview”. Videogamer.com. http://www.videogamer.com/xbox360/mirrors_edge/preview-912-2.html. Läst 13 maj 2008. 
 23. ^ Faylor, Chris (2008-10-30). ”PlayStation Store Update: Mirror's Edge Demo, EndWar Demo and Siren: Blood Curse Sale”. Shacknews. http://www.shacknews.com/onearticle.x/55659. Läst 2009-10-26. 
 24. ^ Bush, Eric (2008-11-07). ”DICE Announces that Mirror's Edge has Gone Gold”. Planet Xbox 360. http://www.planetxbox360.com/article_5042/DICE_Announces_that_Mirrors_Edge_has_Gone_Gold. Läst 2010-02-02. 
 25. ^ ”Games with SecuROM 7”. Know Your Game! Tiki. Arkiverad från originalet den 2010-01-30. http://web.archive.org/web/20100130083423/http://knowyourgame.reclaimyourgame.com/tiki-index.php?page=list+of+games+with+SecuROM+7. Läst 2010-02-03. 
 26. ^ Grayson, Nathan (2008-12-22). ”Big-Name Electronic Arts Games Now on Steam, SecuROM Not”. Maximum PC. http://www.maximumpc.com/article/news/bigname_electronic_arts_games_now_steam_securom_not. Läst 2010-02-03. 
 27. ^ [a b] ”Mirror's Edge - PC”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/pc/941949-mirrors-edge/index.html. Läst 18 augusti 2015. 
 28. ^ ”Mirror's Edge - Xbox 360”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/xbox360/941951-mirrors-edge/index.html. Läst 18 augusti 2015. 
 29. ^ ”Mirror's Edge - Playstation 3”. GameRankings. http://www.gamerankings.com/ps3/941950-mirrors-edge/index.html. Läst 18 augusti 2015. 
 30. ^ [a b] ”Mirror's Edge - PC”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/pc/mirrors-edge. Läst 18 augusti 2015. 
 31. ^ [a b] ”Mirror's Edge - Xbox 360”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/xbox-360/mirrors-edge. Läst 18 augusti 2015. 
 32. ^ [a b] ”Mirror's Edge - Playstation 3”. Metacritic. http://www.metacritic.com/game/playstation-3/mirrors-edge. Läst 18 augusti 2015. 
 33. ^ [a b] Suttner, Nick (2008-11-21). Mirror's Edge (Xbox 360)”. 1up.com. http://www.1up.com/do/reviewPage?cId=3171234. Läst 13 april 2009. 
 34. ^ [a b] ”PS3 Review: Mirror's Edge - ComputerAndVideoGames.com”. CVG. 2008-11-07. http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=201341. Läst 25 juni 2009. 
 35. ^ Suttner, Nick; Giancarlo Varanini, Andrew Pfister (December 2008). ”Mirror's Edge review”. Electronic Gaming Monthly (235): sid. 65. 
 36. ^ [a b] Donlan, Christian (2008-11-09). Mirror's Edge Review - Page 2 // Xbox 360 /// Eurogamer”. Eurogamer. http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=285845&page=2. Läst 11 december 2008. 
 37. ^ Reiner, Andrew (2009-09-22). ”Innovation Brings Players Between Gaming's Gloss and Edge”. Game Informer. http://gameinformer.com/games/mirrors_edge/b/xbox360/archive/2009/09/23/review.aspx. Läst 15 februari 2010. 
 38. ^ [a b c d] VanOrd, Kevin (2008-11-11). ”Xbox 360 Mirror's Edge Review”. GameSpot. http://www.gamespot.com/xbox360/action/mirrorsedge/review.html. Läst 11 november 2008. 
 39. ^ McGarvey, Sterling (11 november 2008). ”Mirror's Edge - PS3 Review”. GameSpy. http://ps3.gamespy.com/playstation-3/mirrors-edge/928833p1.html. 
 40. ^ ”Mirror's Edge video-review”. GameTrailers. 11 november 2008. http://www.gametrailers.com/video/review-hd-mirrors-edge/42567. 
 41. ^ [a b c] Charles, Onyett (2009-01-13). Mirror's Edge Review”. IGN. http://uk.pc.ign.com/articles/944/944372p1.html. Läst 13 april 2009. 
 42. ^ [a b] Curthoys, Paul (2008-11-07). ”Mirror's Edge”. Official Xbox Magazine. http://www.oxmonline.com/article/reviews/xbox360/m-r/mirrors-edge. Läst 15 februari 2010. 
 43. ^ Orry, Tom (11/11/2008). ”Mirror's Edge Review”. VideoGamer. http://www.videogamer.com/ps3/mirrors_edge/review.html. 
 44. ^ Sundberg, Mikael (2008-11-07). ”Mirror's Edge - Recension”. Gamereactor. http://www.gamereactor.se/recensioner/15853/Mirror%27s+Edge/. 
 45. ^ Bogost, Ian (2008-12-03). ”Features - Persuasive Games: Windows and Mirror's Edge. http://www.gamasutra.com/view/feature/3890/persuasive_games_windows_and_.php?page=1. Läst 7 februari 2010. 
 46. ^ Howson, Greg (2008-11-13). Mirror's Edge review”. The Guardian. http://www.guardian.co.uk/technology/gamesblog/2008/nov/13/playstation-microsoft. Läst 13 april 2009. 
 47. ^ Baker, Chris (2008-11-11). ”Review: Mirror's Edge, the First-Person Parkour Game You Must Play”. Wired News. http://blog.wired.com/games/2008/11/mirrors-edge-fi.html. Läst 13 april 2009. 
 48. ^ Hoggins, Tom (2009-02-27). Mirror's Edge review”. The Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/scienceandtechnology/technology/technologyreviews/videogamereviewsandpreviews/3690013/Mirrors-Edge-review.html. Läst 13 april 2009. 
 49. ^ Edge Staff (2008-09-24). ”Mirror's Edge Projects 3M Sales”. Edge. http://www.next-gen.biz/news/mirrors-edge-projects-3m-sales. Läst 15 februari 2010. 
 50. ^ Faylor, Chris (2009-02-03). Mirror's Edge, Dead Space Break 1 Million”. Shacknews. http://www.shacknews.com/onearticle.x/57075. Läst 5 februari 2009. 
 51. ^ Ridgeley, Sean (7 oktober 2010). ”Mirror's Edge sales exceed 2 million, Mac version coming soon”. Neoseeker. http://www.neoseeker.com/news/15046-mirrors-edge-sales-exceed-2-million-mac-version-coming-soon/. 
 52. ^ Edge Games, Inc. v. Electronic Arts, Inc, Statement, s. 4, http://docs.justia.com/cases/federal/district-courts/california/candce/3:2010cv02614/228647/67/, läst 2013-11-22 
 53. ^ ”Interview: Interview: EA's Patrick Söderlund”. ComputerAndVideoGames.com. http://www.computerandvideogames.com/416002/interviews/interview-eas-patrick-sderlund/. Läst 2013-06-25. 
 54. ^ ”Interview with Mirror's Edge Music Composer Magnus Birgersson (aka Solar Fields)”. Music4Games. http://www.plurall.com/forum/comunidade/international-area/21774-interview-mirror-s-edge-music-composer-magnus-birgersson-aka-solar-fields/. Läst 2 februari 2010. 
 55. ^ Mirror's Edge Original Videogame Score”. http://www.amazon.com/dp/B0026WJFOC. 
 56. ^ ”DICE Announces Mirror’s Edge Remix Album Hitting Airwaves This November”. EA. 2008-10-07. http://news.ea.com/portal/site/ea/index.jsp?ndmViewId=news_view&ndmConfigId=1012492&newsId=20081007005420&newsLang=en. Läst 7 oktober 2008. 
 57. ^ Sung, Lydia (2008-10-07). Mirror's Edge soundtrack will feature "Still Alive"”. Neoseeker. http://www.neoseeker.com/news/8981-mirrors-edge-soundtrack-will-feature-still-alive-/. Läst 2010-02-03. 
 58. ^ ”DICE Announces Mirror's Edge Remix Album Hitting Airwaves This November”. EA. 2008-10-07. http://news.ea.com/portal/site/ea/index.jsp?ndmViewId=news_view&ndmConfigId=1012492&newsId=20081007005420&newsLang=en. Läst 2008-10-07. [död länk]
 59. ^ Fahey, Mike (2008-12-04). Mirror's Edge Getting Time Trial Map Pack In January”. Kotaku. http://kotaku.com/5101853/mirrors-edge-getting-time-trial-map-pack-in-january. Läst 2010-02-02. 
 60. ^ Fahey, Mike (2009-01-13). Mirror's Edge DLC Dated”. Kotaku. http://kotaku.com/5130284/mirrors-edge-dlc-dated. Läst 2009-01-13. 
 61. ^ Quillen, Dustin (2009-02-02). Mirror's Edge DLC Available Now”. 1UP.com. http://www.1up.com/do/newsStory?cId=3172885. Läst 2009-02-19. 
 62. ^ ”Exclusive Mirror's Edge Content Coming Your Way”. Playstation.com. 2008-09-12. http://uk.playstation.com/games-media/news/articles/detail/item134747/Exclusive-Mirrors-Edge-content-coming-your-way/. Läst 2010-02-02. 
 63. ^ ”ME 2D”. Borne Games. http://www.bornegames.com/games/mirrors-edge-beta/. Läst 2009-10-05. 
 64. ^ Arn (2009-12-02). ”EA's Mirror's Edge Coming to iPhone”. touchArcade. http://toucharcade.com/2009/12/02/eas-mirrors-edge-coming-to-iphone/. Läst 2010-02-03. 
 65. ^ Plunkett, Luke (2009-12-02). Mirror's Edge Running Straight to the iPhone”. Kotaku. http://kotaku.com/5416905/mirrors-edge-running-straight-to-the-iphone. Läst 2010-01-24. 
 66. ^ ”Mirror's Edge On iPhone Doing The Canabalt”. Kotaku. 2010-03-04. http://kotaku.com/5485668/mirrors-edge-on-iphone-doing-the-canabalt. Läst 2010-03-16. 
 67. ^ ”You’re Not Dreaming: A New Mirror’s Edge Game Actually Exists”. Kotaku. June 10, 2013. http://kotaku.com/you-re-not-dreaming-a-new-mirror-s-edge-game-actually-512393846. Läst June 11, 2013. 
 68. ^ Evans-Thirlwell, Edwin (June 10, 2013). ”News: Mirror's Edge 2 announced – an origin story for Xbox One – Xbox 360 – The Official Magazine”. Official Xbox Magazine. http://www.oxm.co.uk/55888/mirrors-edge-2-announced-an-origin-story-for-xbox-one/. Läst June 11, 2013. 
 69. ^ ”EA announces Mirror's Edge 'reboot' for next-gen consoles (video)”. engadget.com. 2013-06-10. http://www.engadget.com/2013/06/10/mirrors-edge-2//. Läst 2013-06-10. 
 70. ^ ”New Mirror's Edge is open-world”. gamespot.com. 2013-06-12. http://www.gamespot.com/e3/new-mirrors-edge-is-open-world-6409990/. Läst 2013-06-12. 
 71. ^ Sheridan, Connor (2014-06-23). ”Mirror's Edge 2 will 'refine' first-person combat”. Computer and Video Games. http://www.computerandvideogames.com/469205/mirrors-edge-2-will-refine-first-person-combat/. Läst 2014-09-06. 
 72. ^ ”‘Mirror’s Edge’ Writer Not Returning For ‘Mirror’s Edge 2′”. http://gamerant.com/mirrors-edge-2-writer-rhianna-pratchett/comment-page-1/. Läst 2014-06-08. 
 73. ^ ”'E3 2014: DICE Teases New Details for Mirror’s Edge 2'”. Gamespot. 2014-06-09. http://www.gamespot.com/articles/e3-2014-dice-teases-new-details-for-mirror-s-edge-2/1100-6420242/. Läst 2014-09-06. 
 74. ^ Osborne, Alex (June 8, 2015). ”EA Files Trademark for Mirror's Edge Catalyst”. http://ie.ign.com/articles/2015/06/08/ea-files-trademark-for-mirrors-edge-catalyst. Läst June 8, 2015. 
 75. ^ ”Mirror's Edge Catalyst”. https://twitter.com/mirrorsedge/status/608309738330292224. Läst 9 June 2015. 
 76. ^ ”Gamescom 2015: Mirror's Edge: Catalyst Is a 'Reboot'”. http://ca.ign.com/articles/2015/08/07/gamescom-2015-mirrors-edge-catalyst-is-a-reboot. Läst 7 August 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]