Miskolctapolca

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Båtsjön
En park
Ingången till grottbadet

Miskolctapolca eller Miskolc-Tapolca, tidigare Görömböly-Tapolca, i folkmun endast Tapolca, är en förort till Miskolc i Ungern, och en av de mest populära turistorterna i Ungern. Miskolctapolca har namnet Miskolctapolca dels för att delen tillhör Miskolc och dels för att den inte ska förväxlas med staden Tapolca i Veszprém.

Miskolctapolca hade år 4 693 invånare.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Se även: Badgrottan

Området har varit bebott sedan antikens tid. De arkeologiska fynden kan man se på Ottó Hermanmuset i Miskolcs centrum. Innan ungrarna erövrade platsen var den bebodd av slaviska grenar. Namnet kommer från det slaviska som betyder bad och nämndes först av en anonym författare.

Dokument, daterade år 1219, berättar om ett benediktordskloster i Tapolca. Klostret fanns fram till 1500-talet, men blev attackerat flera gånger under osmanernas erövring av Ungern. Under angreppen valde munkarna att lämna klostret. Tapolca stod kvar utan några bofasta invånare fram till 1800-talet även om den användes som en semesterplats redan under de tidiga 1700-talen. Under denna tid tillhörde Miskolctapolca klostret i Görömböly. Biskopen av Vác frågade klostret om de kunde bygga ut Tapolca till en semesterort, varpå tre simbassänger samt ett värdshus byggdes. År 1830 fanns det även ett inomhus bad i Miskolctapolca.

Under slutet av 1800-talet köpte Miskolc stad Tapolca från kyrkan. År 1934 blev Tapolca officiellt en semesterort som började blomstra med restauranger och hotell. År 1941 byggdes en ny byggnad för badet och år 1959 öppnades Grottbadet. År 1969 byggdes ytterligare en utomhuspool.

År 1950 blev Görömböly en del av Miskolc, och eftersom Tapolca tillhörde Görömböly så blev Tapolca en del av Miskolc. Sedan dess har Tapolca kallats för Miskolc-Tapolca.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia