Miss Marple

Från Wikipedia
Miss Marple
Skapad avAgatha Christie
Första framträdandeMiss Marples mysterier
Senaste framträdandeMiss Marples sista fall
SkådespelareGracie Fields
Margaret Rutherford
Angela Lansbury
Dulcie Gray
Helen Hayes
Joan Hickson
Geraldine McEwan
June Whitfield
Julia McKenzie
Anknytning
BostadSt. Mary Mead
Information
NationalitetBritt

Miss Marple, egentligen Jane Marple, är en fiktiv person som förekommer i tolv detektivromaner och tjugo noveller av Agatha Christie. Alla romaner har ett flertal gånger återgivits på film eller TV.

Jane Marple är en snäll och nyfiken gammal ungmö, som bor i ett litet hus i den lilla byn St. Mary Mead, någonstans i England. Hennes favoritsysslor är att pyssla om sin trädgård och att skvallra med grannarna, som alla tycker om henne. Miss Marples närmaste släkting är en systerson, den hårdkokte, moderne författaren Raymond West, som vid sällsynta tillfällen kommer och hälsar på henne.

Miss Marples nyfikenhet tillsammans med hennes livserfarenhet, människokännedom, allmänna klokhet och inte minst hennes förmåga att få människor att lätta sitt hjärta för henne har gjort henne till en lysande amatördetektiv som klarat upp flera kriminalfall, främst mord. Till skillnad från många andra fiktiva detektiver, exempelvis Sherlock Holmes och Hercule Poirot, har miss Marple ingen assistent eller liknande.

Litterär debut[redigera | redigera wikitext]

Första gången läsarna fick stifta bekantskap med miss Marple var i december 1927, då novellen "Tisdagsklubben" (senare tryckt i novellsamlingen Miss Marples mysterier) publicerades i en tidskrift. Bokdebuten kom 1930 med romanen Mordet i prästgården.

Böcker med Miss Marple[redigera | redigera wikitext]

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Första gången Miss Marple syntes på TV var 1956, i en inspelning av Ett mord annonseras, som ingick i den amerikanska TV-serien Goodyear Playhouse. Då spelades hon av Gracie Fields.

På film porträtterades hon under 1960-talet av Dame Margaret Rutherford i fyra filmer. Den första, 4.50 från Paddington (1961), baserades på romanen 4.50 från Paddington. Två av filmerna, Mord, sa hon (1963) och Det är fult att mörda (1964) baserades på romanerna Begravningar är farliga och Mrs McGinty är död, båda där Hercule Poirot är detektiven. Den fjärde, Snusdosan (1964) byggde inte på någon Christie-roman, utan var inspirerade av hennes verk.

År 1980 var det Angela Lansburys tur att gestalta den gamla damen, i filmen Spegeln sprack från kant till kant, men Lansbury ansågs allmänt vara för ung för rollen. För gammal för rollen ansågs Helen Hayes vara i de tre filmer, Murder is Easy (1982), A Caribbean Mystery (1983) och Murder with Mirrors (1985) hon spelade in.

Bäst i rollen (hittills) ansågs allmänt Joan Hickson vara, som åren 1984 till 1992 spelade in alla tolv romaner där Miss Marple är detektiven. Hon var även den enda skådespelare som författaren själv ville se gestalta Miss Marple.

Flera nya TV-dramatiseringar av Agatha Christies böcker har producerats 2004-2013 av ITV, som Agatha Christie's Marple, där först Geraldine McEwan och sedan Julia McKenzie[1] gestaltade Miss Marple. Totalt har det gjorts tjugotre filmer i denna serie. Samtliga tolv böcker har filmatiserats. Därutöver har de två Marple-novellerna The Blue Geranium samt Greenshaw's Folly filmatiserats. Övriga nio filmer bygger på Agatha Christie böcker där Miss Marple inte är med.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]