Miss Universum

Från Wikipedia
Miss Universum
Iris Mittenaere från Frankrike vann Miss Universum 2016.
År1952-
TypSkönhetstävling
Geografisk
omfattning
Hela världen

Miss Universum (engelska: Miss Universe), är en av världens mest prestigefulla skönhetstävlingar, som grundades av amerikanska baddräktsbolaget Catalina Swimwear 1952.

Nuvarande ägare är sedan årsskiftet 2016 amerikanska TV-stationen Fox, sedan ägaren Donald Trump gjort uttalanden om spansktalande latinamerikaner. Detta resulterade i att flertalet länder i Mellanamerika ställde som ultimatum att Trump måste lämna sin plats till förfogande.[förtydliga] TV-bolaget NBC Universal sålde rättigheterna till Fox och Miss Universum fick för första gången nya ägare sedan 1996.

Tävlingen gör stora vinster genom att sälja nationella rättigheter till andra länders TV-bolag och sätta upp licenssummor för de nationella delegationerna. 90 procent av de deltagande länderna direktsänder eller visar tävlingen. Den tillhör "De fyra stora skönhetstävlingarna" i världen.

Format

Kandidaterna i Miss Universum deltar under tre veckors tid i olika moment som kallas The Preliminaries eller Presentation Show, där semifinalister väljs ut till finalkvällen. De deltar i tre ronder, bikini, valfri medhavd aftonklänning och intervju. De som får allra mest poäng kvalificeras till finalen, där samma ronder sker. År 2006 bevittnades det allra högsta antalet semifinalister till 20 stycken. År 2007 gick dock antalet ner till 15 igen.

I tävlingen ingår också ett antal moment vid sidan av konkurrensen, där bland annat internetbesökare röstar fram vinnare i Best National Costume Award (bästa nationaldräkt), Talent Competition (kandidaterna framträder med ett fritt nummer och juryn utser bästa talang), Miss Congeniality (kandidaterna röstar fram mest sympatiska medtävlande), Webmaster's Choice of Miss Cyber Press (webbdirektörer röstar fram sina favoriter) och Miss Photogenic (internationella fotografer från världspress och TV-bolag röstar fram de deltagare som de finner varit bäst på foton). Vinnarna får $1.000 vardera. Sveriges enda titlar i dessa sammanhang innehas av Miss Photogenic, år 1966 av Margareta Arvidsson, år 1995 av Petra Hultgren samt 2011 av Ronnia Fornstedt.

Vinnaren i Miss Universum skriver kontrakt och anställs hos "Miss Universe Organization" och får en prischeck som är en årslön motsvarande $175 000 och en krona som värderas till $250 000, som innehåller 800 diamanter, 120 havspärlor, motsvarande 18 carat. Tiaran är tillverkad specifikt för tävlingen i Japan. Alla priser totalt, värderas upp till en kvarts million dollar. Vinnaren får även bo i skyskrapan Trump Tower, New York.

Juryn varierar år för år och består mestadels av internationella kändisar. Man gör dock skillnad på två jurygrupper, första juryn kallas Preliminary Judges och väljer ut semifinalister till finalkvällen. Andra juryn kallas Telecast Jury och utser vinnaren. Svenska jurymedlemmar genom åren har bland annat varit Ingemar Johansson (1964), Margareta Arvidsson (1971), Britt Ekland (1976), Maud Adams (1996) och Marcus Schenkenberg (1999). Till skillnad från den första juryn, så får Telecast Jury under inga omständigheter möta deltagarna förrän på scenen under TV-sändningarna. Detta för att förhindra att relationer skapas som kan påverka poängsättningen.

TV-sändningar och licenser

Miss Universum är världens största skönhetstävling till antalet TV tittare och den mest prestigefyllda titeln då vinnaren av Miss Universum är den som får mest priser, pengar och uppmärksamhet i världen av alla skönhetstävlingar. Men tävlingen är endast näst störst till antalet deltagande nationer. Anledningen till att inte fler nationer deltar är att tävlingen kostar oerhörda licenssummor för de nationella delegationerna. Beroende på BNP/capita får varje nationell delegation betala den summa som Miss Universumdelegationen sätter fram. Detta skulle aldrig klaras i de deltagande länderna utan sponsorer. Ett rikt oljeland som Venezuela är väl viktigt för Miss Universumdelegationen att hålla sig väl med, med tanke på att de betalar högre medlemsavgift än andra länder. Detta har resulterat i att vissa utvecklingsländer inte har kunnat delta därför att de helt enkelt inte har råd att betala licenssumman, även om den är relativt billigare än industriländernas. Sammanfattningsvis har tävlingen fram till 2009 endast vuxit till ett 90-tal medlemsländer, jämförelsevis med tävlingens början på 1950-talet, då 30-talet länder deltog. Jämförelsevis är Miss World en betydligt billigare tävling att delta i för de nationella delegationerna, men vinnaren får en mycket lägre prischeck. Detta har lett till att Miss World har betydligt fler medlemsländer, i dagsläget runt 120 nationer, varav många av dem inte har råd att delta i Miss Universum som har runt 90 deltagande nationer i dagsläget.

De nationella delegationerna som gör anspråk på licenserna till Miss Universum är allt ifrån nationella TV-bolag, privatpersoner, klädkedjor, modetidningar, turistdepartement, m.fl. De mindre företagen är uteslutet helt beroende av sponsorer, medan till exempel privatpersoner med höga inkomster på egen hand kan stå för samtliga kostnader. Delegationerna måste godkännas av Miss Universumdelegationen och därefter skriva kontrakt innan de kan arrangera de nationella uttagningarna. I Sverige ägs licensen för Miss Universum sedan 2009 av Joakim Granberg.

Länder som Indien, Puerto Rico, USA och Venezuela ställer hårda krav på sina representanter eftersom stora satsningar och resurser offras i de nationella uttagningarna. Vissa länder i Sydostasien och Karibien får sponsring av respektive regeringar och turistdepartement, därför att tävlingen tros ha ett symboliskt värde. Miss Universumfinalen 2005, som ägde rum i Bangkok, bekostades helt av den thailändska regeringen eftersom den thailändska delegationen inte på egen hand skulle klara av att bekosta finalen.

I juni 2015 meddelade NBC att man sparkat Donald Trump och inte längre kommer att sända varken Miss Universum eller dess systertävling Miss USA.

Kritik

Miss Universum blev världens mest sedda TV-program i början av 1990-talet och fortlöper, med mer än 80 länder som sänder finalen live varje år. I Europa har Miss Universum-tävlingen kritiserats hårt under senare delen av 1990-talet. Detta har medfört att Miss Universum har haft låga tittarsiffror. Även det faktum att tävlingen sänds mitt i natten europeisk tid gör att tävlingen har få tittare. Tävlingen har hållits endast en gång på europeisk mark, i Grekland år 1973. Samtidigt växer tävlingen alltmer i Sydamerika och Sydostasien, som både vinner allt fler titlar och får arrangera tävlingen allt oftare, mestadels för visat intresse.

Dock kvarstår faktum att ett trendbrott åter håller på att äga rum. Sedan europeiska deltagare inte lyckats placera sig högt sedan slutet av 1980-talet, och uteslutet vara favoriter ända fram till 1970-talet, så håller de på att komma igen. År 2009 placerades nio deltagare från den europeiska kontinenten i Top15, och liknande trender har återfunnits i 2005, 2006, 2008 och 2010 års upplaga. I Top5 har de senaste åren bland annat Kosovo, Schweiz, Serbien och Montenegro, Ryssland och Ukraina varit nära att vinna titeln. År 2016 var dock första gången, sedan Norges vinst 1990, förutom Ryssland 2002, som ett europeiskt land vann då Iris Mittenaere tog hem vinsten åt Frankrike.

Priser

Miss Universe:

  • En tiara värderad till 250 000 dollar. Designad av Diamond Nexus Labs, USA
  • 175 000 dollar
  • En skogarderob och skor, Nina Footwear
  • En baddräktsgarderob och baddräkter, BSC Swimwear Thailand
  • En klänningsgarderob och aftonklänningar, Carlos Alberto Haute Couture
  • Skönhetsprodukter, John Barrett Salon
  • Ett års hårprodukter, Farouk Systems
  • En videokamera, DXG USA
  • En sexdagars vistelse för två i värdnationen
  • En Skypeprodukt med laptop, webbkamera och högtalare
  • En träningsmaskin, Heys USA
  • Ett tvåårs stipendium, New York Film Academy, värderad mer än 100,000 dollar
  • Modeportfolio, ledande skönhetsfotograf F. Berisha
  • Kostnadsfria resemöjligheter att representera sponsorer och partners
  • Affärskontrakt med Billie Causieestko
  • Kontrakt med Rubenstein Public Relations och Planet PR i New York
  • En möblerad lyxlägenhet i New York
  • Möjlighet till expansivt shopping
  • Tillträde till olika New York-evenemang, bl.a. filmpremiärer och Broadwaymusikaler,
  • Tillgång till kostnadsfri skönhetsvård av professionella läkare

Andra plats:

  • 3000 dollar
  • Gåva från Diamond Nexus Labs

Tredje plats:

  • 2000 dollar
  • Gåva från Diamond Nexus Labs

Fjärde- och femte plats:

  • 1000 dollar vardera
  • Gåva Diamond Nexus Labs

Top 10 och Top 15:

  • 500 dollar vardera

Pristagare under ceremonien, (Miss Photogenic, Miss Congeniality, Webmaster's Choice, Talent Winner och Best National Costume):

  • 1000 dollar vardera
  • Gåva från Diamond Nexus Labs

Samtliga kandidater belönas med:

  • En samling hårprodukter från Farouk Systems
  • Baddräkter från BSC Swimwear Thailand
  • Skor från Nina Footwear
  • Aftonklänningar från Carlos Alberto Haute Couture
  • Videokamera från Luxe Collection
  • En samling gåvor från värdnationen
  • Skypeprodukt och headset
  • Ansiktssmink från Kryloan Cosmetic Product

Vinnarna

År Miss Universum Från Plats
1952 Armi Kuusela Finland Finland Long Beach, Kalifornien, USA
1953 Christiane Martel Frankrike Frankrike Long Beach, Kalifornien, USA
1954 Miriam Stevenson USA USA Long Beach, Kalifornien, USA
1955 Hillevi Rombin Sverige Sverige Long Beach, Kalifornien, USA
1956 Carol Morris USA USA Long Beach, Kalifornien, USA
1957 Gladys Zender Peru Peru Long Beach, Kalifornien, USA
1958 Luz Marina Zuluaga Colombia Colombia Long Beach, Kalifornien, USA
1959 Akiko Kojima Japan Japan Long Beach, Kalifornien, USA
1960 Linda Bement USA USA Miami Beach, Florida, USA
1961 Marlene Schmidt Västtyskland Västtyskland Miami Beach, Florida, USA
1962 Norma Nolan Argentina Argentina Miami Beach, Florida, USA
1963 Ieda Maria Vargas Brasilien Brasilien Miami Beach, Florida, USA
1964 Corinna Tsopei Grekland Grekland Miami Beach, Florida, USA
1965 Apasra Hongsakula Thailand Thailand Miami Beach, Florida, USA
1966 Margareta Arvidsson Sverige Sverige Miami Beach, Florida, USA
1967 Sylvia Hitchcock USA USA Miami Beach, Florida, USA
1968 Martha Vasconcellos Brasilien Brasilien Miami Beach, Florida, USA
1969 Gloria Maria Diaz Filippinerna Filippinerna Miami Beach, Florida, USA
1970 Marisol Malaret Puerto Rico Puerto Rico Miami Beach, Florida, USA
1971 Georgina Rizk Libanon Libanon Miami Beach, Florida, USA
1972 Kerry Anne Wells Australien Australien Dorado, Puerto Rico
1973 Maria Margarita Moran Filippinerna Filippinerna Aten, Grekland
1974 Amparo Muñoz Spanien Spanien Manila, Filippinerna
1975 Anne Marie Pohtamo Finland Finland San Salvador, El Salvador
1976 Rina Messinger Israel Israel Hong Kong
1977 Janelle Commisiong Trinidad och Tobago Trinidad och Tobago Santo Domingo, Dominikanska Republiken
1978 Margaret Gardiner Sydafrika Sydafrika Acapulco, Mexiko
1979 Maritza Sayalero Venezuela Venezuela Perth, Australien
1980 Shawn Weatherly USA USA Seoul, Sydkorea
1981 Irene Sáez Venezuela Venezuela New York, New York, USA
1982 Karen Dianne Baldwin Kanada Kanada Lima, Peru
1983 Lorraine Downes Nya Zeeland Nya Zeeland St. Louis, Missouri, USA
1984 Yvonne Ryding Sverige Sverige Miami, Florida, USA
1985 Deborah Carthy-Deu Puerto Rico Puerto Rico Miami, Florida, USA
1986 Bárbara Palacios Teyde Venezuela Venezuela Panama City, Panama
1987 Cecilia Bolocco Chile Chile Singapore
1988 Porntip Nakhirunkanok Thailand Thailand Taipei, Taiwan
1989 Angela Visser Nederländerna Nederländerna Cancun, Mexiko
1990 Mona Grudt Norge Norge Los Angeles, Kalifornien, USA
1991 Lupita Jones Mexiko Mexico Las Vegas, Nevada, USA
1992 Michelle McLean Namibia Namibia Bangkok, Thailand
1993 Dayanara Torres Puerto Rico Puerto Rico Mexico City, Mexiko
1994 Sushmita Sen Indien Indien Manila, Filippinerna
1995 Chelsi Smith USA USA Windhoek, Namibia
1996 Alicia Machado Venezuela Venezuela Las Vegas, Nevada, USA
1997 Brook Mahealani Lee USA USA Miami Beach, Florida, USA
1998 Wendy Fitzwilliam Trinidad och Tobago Trinidad och Tobago Honolulu, Hawaii, USA
1999 Mpule Kwelagobe Botswana Botswana Chaguaramas, Trinidad och Tobago
2000 Lara Dutta Indien Indien Nicosia, Cypern
2001 Denise Quiñones Puerto Rico Puerto Rico Bayamon, Puerto Rico
2002 Oxana Fedorova Ryssland Ryssland San Juan, Puerto Rico
Justine Pasek (ersättare) Panama Panama
2003 Amelia Vega Dominikanska republiken Dominikanska republiken Panama City, Panama
2004 Jennifer Hawkins Australien Australien Quito, Ecuador
2005 Natalie Glebova Kanada Kanada Bangkok, Thailand
2006 Zuleyka Rivera Puerto Rico Puerto Rico Los Angeles, Kalifornien, USA
2007 Riyo Mori Japan Japan Mexico City, Mexiko
2008 Dayana Mendoza Venezuela Venezuela Nha Trang, Vietnam
2009 Stefanía Fernández Venezuela Venezuela Nassau, Bahamas
2010 Ximena Navarrete Mexiko Mexiko Las Vegas, Nevada, USA
2011 Leila Lopes Angola Angola São Paulo, Brasilien
2012 Olivia Culpo USA USA Las Vegas, Nevada, USA
2013 Gabriela Isler Venezuela Venezuela Moskva, Ryssland
2014 Paulina Vega Colombia Colombia Miami, Florida, USA
2015 Pia Wurtzbach Filippinerna Filippinerna Las Vegas, Nevada, USA
2016 Iris Mittenaere Frankrike Frankrike Manila, Filippinerna
2017 Demi-Leigh Nel-Peters Sydafrica Las Vegas, Nevada, USA

Externa länkar