Miss and Mrs. Sweden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Miss and Mrs. Sweden
(Miss and Mrs. Sweden)
GenreKomedi
RegissörGöran Gentele
ProducentKerstin Bernadotte
ManusLars Forssell
SkådespelareJarl Kulle
Sven Lindberg, m.fl.
OriginalmusikLeif Segerstam
FotografGunnar Fischer
ProduktionsbolagEuropafilm
DistributionEuropafilm, m.fl.
Premiär1969
Speltid94 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Miss and Mrs. Sweden är en svensk komedifilm från 1969 i regi av Göran Gentele.

Handling[redigera | redigera wikitext]

För att driva upp omsättningen på magasinet Veckohatten, beslutar sig ledningen att satsa hårt på skönhetstävlingen Miss Sweden. Filmen följer dels ett flertal personer på tidningen, främst direktör Rulle Binn som både leder tidningen och sitt företag "Dopptvål", den förvirrade chefredaktören Leif Mix, den dugliga sekreteraren Eivor samt "Porr-Persson" som förser tidningen med nakenfotografier. Samtidigt får tittaren också följa ett flertal av deltagarna, varav en tillhör ett kommunistiskt kollektiv i en miljonvilla i Djursholm och som försöker sabotera tävlingen eftersom den är sexistisk. Ett flertal andra deltävlare, som arbetartjejen Emma, porrkungsdottern Anette med flera, ges också stort utrymme.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Miss and Mrs. Sweden regisserades av Göran Gentele. Filmen är en politisk satir som istället för att ta någon ståndpunkt driver med alla politiska läger och samhällsgrupper.

Filmen fick ett ljummet mottagande, troligen delvis för att den driver hejdlöst med alla politiska läger.[källa behövs] Den är numera relativt okänd för de större skarorna, men njuter i begränsade kretsar "kultstatus". Efter att under 1980-talet varit svår att hitta, har den ökade illegala nedladdningen av filmer från internet lett till att filmen är mer spridd nu än någonsin tidigare.[källa behövs] Bland annat har det skapats Facebook-grupper av fans till filmen.

Rollförteckning[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]