Missionskyrkan, Uppsala

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Missionskyrkan
Kyrka
Missionskyrkan 2014
Missionskyrkan 2014
Län Uppsala län
Trossamfund Equmeniakyrkan
Plats Sverige S:t Olofsgatan 40, Uppsala, Sverige
Invigd 1983
Webbplats: www.uppsalamissionskyrka.se

Missionskyrkan är en frikyrka i centrala Uppsala med ca 450 medlemmar, tillhörande trossamfundet Equmeniakyrkan.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Samarbeten[redigera | redigera wikitext]

Equmenia-församlingar[redigera | redigera wikitext]

Missionskyrkan har sedan tidigare ett tätt samarbete med de församlingar som idag också tillhör Equmeniakyrkan. Alltså Baptistkyrkan, Österledskyrkan och Valsätrakyrkan. Missionskyrkan är också en av huvudmännen till den sociala verksamheten NybyVision.

Svenska kyrkan-församlingar[redigera | redigera wikitext]

Den 3 oktober 2010 undertecknades ett samarbetsavtal mellan Svenska kyrkan i Uppsala och Svenska Missionskyrkan i Uppsala, med avsikten att skapa tätare ekumeniskt arbete emellan deras församlingar i Uppsala.

Fairtrade[redigera | redigera wikitext]

Som "Kyrka för Fairtrade" arbetar Missionskyrkan med att informera om rättvis handel inom församlingen och använder sig så mycket som möjligt av Fairtrade-certifierade produkter. Kyrkan deltar också i större kampanjer kring detta.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Missionsförsamlingen bildades 1870 som en EFS-församling genom en sammanslagning av den 1856 bildade Uppsala missionsförening och Uppsala Stadsmission bildad 1866 i syfte att bygga ett missionshus. Missionshuset invigt 1875 var ritat av arkitekten Erik Gustaf Sjöberg och kallades fram till 1918 Lutherska bönhuset, därefter Uppsala missionshus. Det kom att spela en betydande roll för utformandet av ett stort antal missionshus inte bara i Uppland utan i hela Sverige. Det var här Paul Petter Waldenström 1876 genomförde det enskilda nattvardsfirande som kom att bli startskottet för utträdet ur EFS och bildandet av Svenska Missionsförbundet (idag Equmeniakyrkan). 1881 försågs missionshuset som det andra av Svenska Missonsförbundets kapell (det första var Betlehemskapellet i Gävle) med en takryttare.[1]

Nuvarande byggnaden för Missionskyrkan invigdes 1 advent 1983. Kyrkans konst har utförts av Olof Hellström, bibelbilder av Margareta Södersten-Johansson och orgeln har byggts av Nils-Olof Berg.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tuula Autio: "Vi hava ett hus att samlas i... - Mehedeby och Grillby missionshus värda att bevara" i årsboken Uppland 1994

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]