Mithra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mithra ("kontrakt" eller "pakt") var en gud i Persien från omkring 1200 f.Kr., en personifiering av solen och en rättvisegud, ofta identifierad med natthimlen, vars stjärnor var hans allseende ögon. Tjuroffer och drickande av helig dryck hörde till hans kult. [1]

Guden Mithra omnämns ofta som en föregångare till Mithras, en konkurrent till kristendomens Jesusgestalt i det sena Romarriket. Detta samband verkar dock svårt att klart belägga men man vet dock att Mithra var högste gud hos flera stammar i nuvarande Iran. Han dyrkades parallellt med zoroastrismens Ahura Mazda och Anahita och undanträngdes delvis av denna kult för att förmodligen senare uppgå i den romerska Mithraskulten. I zoroastrismens heliga skrift Avesta finns en hymn tillägnad Mithra och i Parthien förekommer han som dynastigud tillsammans med andra gudsgestalter som till exempel Shamash.

Den ursprungliga Mithragestalten var dock inte omgiven av den invecklade symbolik som kännetecknar den romerske Mithras. Förmodligen har dessa gudagestalter tillsammans med den indiske guden Mitra gemensamma indoeuropeiska rötter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1978

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]