Mjukglass

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mjukglass
En mjukglassmaskin

Mjukglass är en variant av glass som man brukar kunna köpa i kiosker, gatukök och uteserveringar. Den är vanlig under sommarsäsongen men går att köpa året om. Som namnet antyder är den mjukare än vanlig glass, och den tillreds på plats vid serveringsstället med hjälp av en mjukglassmaskin som fylls på med glassmix. Mjukglassmaskin i mindre format finns att köpa för hemmabruk.[1] Det finns även mjukglassbas att köpa i livsmedelsbutik för tillredning i hemmet med elvisp och frys.[2]

Mjukglassen serveras för det mesta i strut, våffla, eller bägare. Den vanligaste smaken är vanilj, men andra varianter så som choklad- och jordgubbssmak förekommer. Många mjukglassmaskiner kan göra "blandad" mjukglass som består av två olika smaker.

Vanliga tillbehör är strössel, doppad choklad, choklad- eller kolasås samt ibland grädde och olika frukter.

Den mjuka konsistensen skapas genom att luft tillförs i glassen.[3] Mer luft ger en krämigare och något mjukare glass och medför att glassen smälter snabbare än mjukglass med mindre luft.[3] I Norden tillsätts i regel mer luft i mjukglassen än Sydeuropa.[3]

Den första mjukglassen skapades i USA på 1930-talet.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Gör din egna mjukglass”. Netonnet. http://www.netonnet.se/art/hem-och-hushall/matberedning/glassmaskin/waves-softicecreammaker/183295.3414/. Läst 22 juni 2013. 
  2. ^ ”Mjukglass”. Arla. http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/alla/arla-koket/mjukglass/. Läst 22 juni 2013. 
  3. ^ [a b c d] ”Introduktion av mjukglass maskiner från GWIN of Sweden”. Gwin. http://www.gwin.se/Home_files/GWIN_Swedish.pdf. Läst 22 juni 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]