Mohammad Mosaddeq

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mohammad Mosaddeq
Mossadeghmohammad.jpg
Född 1882, 1880[1] och 1882
Teheran
Död 5 mars 1967[2]
Ahmadabad-e Mosaddeq
Nationalitet Iran
Alma mater Institut d'études politiques de Paris
Sysselsättning Politiker, diplomat och författare
Ämbete Prime Minister of Iran (1952–1953)
Member of the Islamic Consultative Assembly (–1953)
Politiskt parti National Front
Namnteckning Mohammad mossadegh Signature.svg
Redigera Wikidata
Mohammad Mosaddeq ca 1951.

Mohammad Mosaddeq, alt. Mossadegh, född 19 maj 1882 i Teheran, död 4 mars 1967 i Ahmadabad-e Mosaddeq i Alborz, var en iransk politiker som var demokratisk vald premiärminister i Iran 19511953. Han var partiledare för Nationella fronten (Jebhe Melli).

Den 29 april 1951 tvingades shahen av Iran, Mohammad Reza Pahlavi, i enlighet med den iranska konstitutionen från 1906 att utnämna parlamentets (Majlis) premiärministerkandidat, dr Mohammad Mossadeq, till sin premiärminister. Mossadeq företrädde det nationaldemokratiska (och i vissa avseenden republikanska) partiet Jebhe Melli och valdes i Majlis med 79 röster för och 12 röster mot som dess kandidat till premiärministerposten. Enligt konstitutionen var dock shahens godkännande och officiella utnämnande nödvändigt innan kandidaten kunde tillsättas.

Mossadeq valde snabbt att genomföra Majlis beslut att nationalisera oljan (ett beslut som fattades något år innan han tillsattes). Irans påföljande nationalisering och expropriering av oljefält och oljeraffinaderier i södra Iran ledde till Abadankrisen. Den iranska ekonomin led kraftiga förluster och Storbritanniens oljeintressen, som dominerades av företaget Anglo-Iranian Oil Company, i regionen var kraftigt hotade. Under allt tumult valde shahen, märkligt nog enligt många iranier, att lämna landet av rädsla för revolution.

Storbritannien vände sig då till USA:s dåvarande president Truman som inte ville ingripa. När Eisenhower tillträdde som president 1953 valde han att hjälpa Storbritannien. USA uppgav sig frukta en eventuell kommunistisk revolution och allians med Sovjetunionen vilket skulle innebära en strategisk förlust av den iranska platån och Persiska viken.

Operation Ajax[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Operation Ajax

CIA iscensatte en statskupp som kom att kallas Operation Ajax, vilket ledde till att shahen återinsattes och Mossadeq ställdes inför en summarisk militärdomstol som dömde honom till döden, ett öde som också drabbade utrikesminister Hossein Fatemi. Medan Fatemi blev torterad och avrättad omvandlades straffet i Mossadeqs fall till husarrest, en husarrest som varade fram till hans död 1967. Mosaddeq begravdes under matsalen i sitt hus.

Många analytiker både i Iran och i Väst anser dessa steg vara kritiska och avgörande för försvagningen av shahens legitimitet och hans slutliga fall i och med den iranska revolutionen 1979. USA:s handlande kuvade de demokratiska krafterna i landet och stärkte shahens envälde och förhållande till västmakterna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ tyskspråkiga Wikipedia, licens: CC BY-SA 3.0, GNU Free Documentation License
  2. ^ data.bnf.fr : open data platform, läs online, läst: 10 oktober 2015, licens: licence ouverte

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]