Moment 22

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För filmen, Moment 22 (film).
Moment 22
Författare Joseph Heller
Originaltitel Catch-22
Originalspråk Engelska
Översättare Torsten Blomkvist[1]
Omslagsbild Paul Bacon[2]
Land  USA
Förlag Simon & Schuster
Utgivningsår 11 november 1961
Utgiven på
svenska
1962[1]
Typ Roman
Huvudpersoner John Yossarian med flera

Moment 22, engelsk originaltitel Catch-22, är en roman av författaren Joseph Heller från 1961. Den räknas först och främst som en antikrigsroman, men är också en generell kritik av byråkratin. Romanen berättar om den fiktive kapten John Yossarian och några andra amerikanska flygsoldater under andra världskriget.

Kulturellt inflytande[redigera | redigera wikitext]

Moment 22 har blivit ett allmänt vedertaget uttryck som kan ha följande betydelser:[källa behövs]

  • I dagligt tal har uttrycket Moment 22 blivit till att vara ett cirkelresonemang. Det kommer från boken där uttrycket får sin mest utförliga förklaring. Scenen i fråga handlar om att det enda sättet att bli frikallad från militärtjänst är att vara galen. För att slippa militärtjänstgöringen, då måste man ansöka om detta. Ansökan antas emellertid bero på att man är livrädd och eftersom detta är en sund reaktion, då är man följaktligen inte galen. Det hela blir ett cirkelresonemang, som innebär att det är omöjligt att bli frikallad.
  • I dagligt tal används uttrycket oftast om olika former av dödlägen i bland annat byråkrati, till exempel: "För att få ett jobb, då måste du ha erfarenhet. Men för att få erfarenhet, då måste du ha ett jobb", eller "för att hitta mina glasögon, behöver jag mina glasögon". Eventuellt, du blir inte berättigad ersättning från a-kassan, eftersom du inte betalt din medlemsavgift på grund av att du inte fått några utbetalningar att betala medlemsavgiften med.
  • Uttrycket kan även beskriva en paradox.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://libris.kb.se/bib/7282215?vw=full
  2. ^ ”Paul Bacon cover artist”. Solothurnli.com. http://www.solothurnli.com/Pages/PaulBacon.html. Läst 11 mars 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]