Monchhichi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Monchhichi
Moncsicsi.jpg
En monchhichi
Typ Docka
Företag Sekiguchi Co. Ltd.
Land Japan Japan
Period 1974
Material Plast, plysch

Monchhichi är en kombination av docka och gosedjur i form av en liten apa som skapades 1974 av japanen Koichi Sekiguchi, ägare till firman Sekiguchi Co. Ltd..

Dockorna[redigera | redigera wikitext]

Händer, fötter och ansikte är av plast och resten av kroppen av mjukstoppad pälsliknande plysch. Ansiktet ger intrycket av ett barn eller en baby. Dockans främsta signum är att den har en napp, banan eller tumme som kan stoppas i dess mun. Den ursprungliga dockan var ungefär 18 centimeter hög och fanns som pojke eller flicka. När försäljningen visade sig gå bra utökades sortimentet med dockor i större storlekar, samt tillbehör som kläder och möbler. Dockorna var först blåögda men från och med 1985 gjordes de med bruna ögon.

Popularitet[redigera | redigera wikitext]

Monchhichi blev populär, inte bara i sitt hemland Japan, utan också i Europa. I Sverige var dockan som mest populär under första halvan av 1980-talet. I Frankrike kallas Monchhichi "Kiki" och i England "Chic-a-boo". I Japan gjordes en animerad TV-serie om Monchhichi, Futago no Monchichi ("Tvillingarna Monchhichi"), och i USA gjordes en animerad TV-serie som kallades just Monchhichis.

Svenska historien om Monchhichi[redigera | redigera wikitext]

Den svenska sagan om Monchhichi utspelar sig i en fiktiv stad på Körsbärsvägen.

Hit kommer tvillingarna Monchhichi i ett paket till trädgårdsmästaren James Hollingworth.

På gatan bor också:

  • Tant Minnette som är moster till James. Hon har ett karamellkokeri i källaren och säljer sina berömda "körsbärsmums" på torget varje lördag.
  • Skomakare Oskarsson.
  • Hubert Filemon Jönsson som fått öknamnet Filuren. Det har han för att han luras och busar med de andra på den lilla gatan.

På Plommongatan, som är parallellgatan, bor bland annat:

  • Snille-Ville som är uppfinnare och kan hjälpa sina grannar med allehanda problem.
  • Ture Bravur som är ballongfarare som alltid sjunger i stället för pratar.

Chhimi- Cikki är en ö som Monchhichi kommer ifrån. Här bor deras mormor och morfar med katten M som de i ett äventyr hälsar på. Ön är en tropisk ö.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]