Monica Geller

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Monica Geller
Vänner-rollfigur
Courteney Cox 1995.jpg
Courteney Cox som spelar Monica.
Skapad av David Crane
Marta Kauffman
Första framträdande Pilot-avsnittet
Senaste framträdande Sista avsnittet
Skådespelare Courteney Cox
Anknytning
Yrke kock
Religion Judendom
Information
Kön kvinna
Nationalitet amerikansk
Make Chandler Bing (2001–)
Familj Erica Bing (adopterad dotter)
Jack Bing (adopterad son)
Jack Geller (far)
Judy Geller (mor)
Ross Geller (bror)

Monica Elizabeth Geller är en fiktiv rollfigur i den populära amerikanska situationskomedin och tv-serien Vänner (en. Friends) och spelades av Courteney Cox under åren 19942004. Hon är 34 år när serien går in på den tionde och sista säsongen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Monica är lillasyster till Ross Geller och dotter till Judy och Jack Geller. Hon gick på Lincoln High tillsammans med bästisen Rachel Green. Ross kompis Chandler Bing träffade hon för första gången en thanksgiving när Ross hade med sig honom hem. Monica flyttade till sin mormors gamla lägenhet i The VillageManhattan. Hennes rumskamrat och en av hennes bästa vänner Phoebe Buffay bodde där några år innan hon flyttade eftersom Monica är alldeles för pedantisk. Monica lär också känna Joey Tribbiani när han flyttar in hos Chandler i lägenheten mitt emot. Monicas nya rumskompis efter Phoebe blir Rachel som lämnat sin fästman vid altaret i det första avsnittet, The Pilot. Rachel flyttar senare ut när Monica blir tillsammans med Chandler och dessa två vill bo för sig själva.

Monica blir tidigt hönsmamma åt vännerna; hon tar hand om sina vänner och lagar Thanksgiving-middagar varje år till allesammans och följer varje persons personliga önskningar vad de vill äta. Hon är även otroligt tävlingsinriktad, speciellt mot sin bror Ross. Monica framställs som rätt pedantisk i serien. Bla har hon 11 st storters handdukar för olika gäster.

Chandler och Monica[redigera | redigera wikitext]

I sista avsnittet av säsong fyra inleder Monica en affär med Chandler, det händer i London på Ross och Emilys bröllop. Monica har letat efter Joey i ett av hotellrummen men hittar istället Chandler. Det ena leder till det andra. De blir kära i varandra och flyttar senare ihop i Monicas lägenhet (i säsong 6). De gifter sig i slutet av säsong sju och i det allra sista avsnittet får man följa när deras adopterade tvillingar, Erica och Jack, föds. Hon dejtade ävenLukas("Tate Donovan") en tid.

Det var nära att de inte gifte sig eftersom en av Monicas stora kärlekar, Ögonläkaren. Richard Burke("Tom Selleck"), kom tillbaka i hennes liv. Burke är mycket äldre än Monica, hela 21 år, men de förälskar sig i varandra under säsong två. De gör slut i slutet av säsongen för att Richard inte vill ha barn igen. Hon dejtade även Richards son en kort tid. Han dyker alltså åter upp igen i säsong sex där han förklarar för Monica att han vill ha barn om han bara får vara med henne. När Richard märker att Chandler är på väg att fria till Monica, stiger han åt sidan.

Personlighet[redigera | redigera wikitext]

Monica är pedantisk och helt besatt av hur hennes lägenhet ser ut, speciellt vad gäller städningen. Den personligheten förstärks mer och mer allt eftersom serien går vidare. I ett avsnitt avslöjas att hon kategoriserar sina handdukar i elva olika sektioner, till exempel Användning varje dag, Gäster, Snobbiga och Snobbiga gäster. Hon märker allt från disk till fotografier.

När hennes storebror Ross dejtar en tjej som har en otroligt skräpig lägenhet går Monica dit och försöker städa lägenheten för att hon inte kan sova på grund av tanken att det är ostädat. I säsong åtta upptäcker Chandler att den låsta garderoben bredvid toaletten i deras lägenhet var ett oorganiserat förråd där Monica förvarade skräp som hon inte vill slänga bort.

Monica är även väldigt tävlingsinriktad, hon slänger tallrikar under ett Pictionary spel, och hon har sagt att regler hjälper att kontrollera det roliga!. Hon är också stark, vilket hon bevisar några gånger på killarna. Hon bryter Ross näsa när de spelar amerikansk fotboll. I säsong 10 spelar hon bordtennis i Barbados mot Phoebes kille, Mike, som också är tävlingsinriktad. På grund av deras envishet och tävlingsinriktade personligheter pågår spelet i timmar.

Fat Monica[redigera | redigera wikitext]

Det avslöjas tidigt i serien att Monica var överviktig som barn och tonåring. Allt började med att hon åt upp alla kakorna som hon skulle ha sålt när flickscoutkåren samlade ihop pengar. När hon var målvakt för ett hockeylag var hennes smeknamn Big Fat Goalie, och hennes stora skoluniform var ett specialprojekt för syslöjden att sy hemma.

Hon höll samma vikt tills hon var arton och bestämde sej att ändra sin livsstil drastiskt efter att hon hört Chandler kalla henne fet. Manusförfattarna använde ofta tillbakablickar där de visade den överviktiga Monica. I ett avsnitt när vännerna ser en gammal balfilm blir de chockerade av hennes vikt och Joey utbrister Nån tjej har ätit upp Monica!

Arbeten[redigera | redigera wikitext]

Monica är kock till yrket och har nästan hela sitt liv varit beroende av och tävlingsinriktad kring matlagning. Från början jobbar hon på en restaurang kallad Iridium. När hon får sparken för att hon tagit emot en gåva från en matgrossist börjar hon servera på en 50-talsinspirerad restaurang kallad Moondance Diner, där hon åker runt på rullskridskor. När hon jobbar där träffar hon miljonären Pete Becker som hon blir tillsammans med ett tag. Hon hade även en kortlivad cateringfirma med Phoebe.

Hon började efter detta som chefskock på en restaurang, Alessandro's. I början ogillar hennes anställda henne för att Monica skrivit en artikel om restaurangen där hon sågar den totalt. Efter att Joey hjälper henne och låtsas vara en anställd som Monica sedan avskedar och är hård mot blir resten av de anställda lugna. Hon slutar på Alessandro's när Chandlers chef bestämmer att Chandler ska börja jobba i Tulsa i Oklahoma. Men när hon ringer till en vän som har koll på kockyrken i området får hon veta att det finns en plats som kock på restaurangen Javu. Hon överväger då att börja jobba där istället för att flytta med till Tulsa.

Familjen Geller[redigera | redigera wikitext]

Monica är yngre syster till Ross, och de tävlar ofta mot varandra. Ross var ofta elak mot henne som liten, men detta har Monica förlåtit. De faller dock ofta tillbaka i sina gamla vanor och bråkar som när de var små igen, särskilt när deras föräldrar är i närheten. Deras föräldrar, Judy och Jack, favoriserar Ross, speciellt hennes mamma som är väldigt kritisk mot Monica och det verkar nästan som om hon ibland glömmer att hon har två barn. Mamman klagar alltid på att hon inte har gift sig än. Monicas pappa är jude, och även om hon inte är religiös blir hon ibland identifierad som judinna av vännerna.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

  • Monica och Chandlers bröllopsdatum är den 15 maj 2001.
  • Cox blev först erbjuden rollen som Rachel, men när hon läst manuset så ville hon hellre spela Monica, vilket hon fick.
  • Maggie Wheeler försökte även få rollen som Monica, men istället blev hon den återkommande rollfiguren Janice.
  • Cox ser inga likheter med sitt eget liv och karaktären Monica

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Monica Geller, 27 november 2011.