Monika Meyer-Holzapfel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Monika Meyer-Holzapfel
Född14 april 1907
Lausanne, Vaud, Schweiz
Död10 september 1995 (88 år)
Bern, kantonen Bern, Schweiz
Nationalitetschweizisk
Forskningsområdedjurparksdirektor, biolog, djurpsykolog
Känd förHon var den första kvinnan i Europa som blev direktor för ett zoo och även den första kvinnan som blev ledamot i International Union of Directors of Zoological Gardens (IUDZG)

Monika Meyer-Holzapfel, född 14 april 1907 i Lausanne, död 10 september 1995 i Bern, var en schweizisk djurparksdirektor, biolog och djurpsykolog. Hon var den första kvinnan i Europa som blev direktor för ett zoo och även den första kvinnan som 1946 blev ledamot i International Union of Directors of Zoological Gardens (IUDZG) (idag World Association of Zoos and Aquariums).

Hennes föräldrar var filosofen Rudolf Maria Holzapfel och konstnären Bettina Holzapfel-Gomperz.

Meyer-Holzapfel studerade zoologi, botanik, geologi och mineralogi vid universiteten i Bern och München. 1933 blev hon vid Berns universitet doktor. Som adjungerad professor publicerade hon flera avhandlingar om sina studier med djur i olika europeiska djurparker, bland annat i Basel, Paris och Amsterdam.

Mellan 1944 och 1969 var hon direktor för djurparken Dählhölzli i Bern. Hennes populärvetenskapliga böcker om livet i djurparken gjorde Meyer-Holzapfel känd för allmänheten. 1988 blev hon hedersdoktor vid Hamburgs universitet.

Bibliografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

  • Tiere, meine täglichen Gefährten. Ernstes und Heiteres aus einem Tierpark, Benteli Verlag Bern, 1966
  • Tierpark kleine Heimat, Benteli Verlag Bern, 1968

Referenser[redigera | redigera wikitext]