Monismanien 1995

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Monismanien 1995
GenreDrama
RegissörKenne Fant
ManusKenne Fant
SkådespelareErland Josephson, Harriet Andersson, Holger Löwenadler, Ingrid Thulin
Premiär5 maj 1975
Speltid93 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Monismanien 1995 är en svensk dramafilm från 1975 i regi av Kenne Fant.

Filmen togs inte väl emot utan fick en hel del besk kritik.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen utspelar sig i ett fiktivt framtida totalitärt samhälle styrt på enpartibasis. En lärare begår brottet att lära sina elever att tänka självständigt och blir förföljd.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Åke Janzon skrev i Svenska Dagbladet: "Kenne Fants filmatisering är bättre än hans manuskript. Han har lärt av Ingmar Bergman och spelar ut sina skådespelares ansikten i närbilder, han gör snabba, lätt mystifierande förkortningar i scenväxlingarna, han är inte någon amatör." Janzon skrev vidare: "Han är inte heller någon humorist eller någon frodig berättare. Han är järnhårt bunden vid sin grundidé och vid ångesten inför det framtidssamhälle han fruktar skall komma, och han har inte gett sig mycken tid att komplicera sitt tema eller relationerna mellan sina gestalter. Det är styrkan och svagheten i hans film."

I Expressen skrev Jonas Sima: "Det originella ändå med Monismanien är att filmen så oförtäckt talar för det konservativa alternativet, vilket onekligen är modigt gjort -- för att inte säga dumdristigt. Fant har inte filmat på fjorton år. Ringrosten märks, dessvärre. 1984 och Fahrenheit 451, filmer i samma genre men av annan klass, drabbar mycket hårdare." [1]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

I kölvattnet efter filmen instiftade Fant 1975 Monismanienpriset vilket delas ut årligen av Göteborgs nation, Uppsala till förkämpar för demokrati och yttrandefrihet.

Den fiktiva diktaturstaten Monismanien dök också upp i Astrid Lindgrens saga om häxan Pomperipossa i Monismanien 1976.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]