Monkey Island

Från Wikipedia
Monkey Island
Monkey Island
Monkey Island
Information
UtvecklareLucasarts
Telltale Games (Tales)
GenrePeka-och-klicka-äventyr
Första spelThe Secret of Monkey Island
Oktober 1990
Senaste spelReturn to Monkey Island
19 september 2022
Antal spel6

Monkey Island är en serie äventyrsspel som påbörjades 1990 av Lucasfilm Games. Serien skapades av Ron Gilbert men han var bara inblandad i de två första delarna. De tre första spelen är gjorda i olika versioner av spelmotorn Scumm, det fjärde i GrimE.

Alla spelen utspelar sig i små piratsamhällen på olika (fiktiva) karibiska småöar i ett medvetet ohistoriskt 1700-tal. Otaliga detaljer från modern tid och väldigt få historiska referenser fungerar som en hyllning till vår subjektiva bild av pirater. Seriens första replik lyder: "Hi! My name's Guybrush Threepwood and I want to be a pirate!"

Spel i serien[redigera | redigera wikitext]

Inspirationskällor[redigera | redigera wikitext]

Ron Gilbert har flera gånger sagt att han hämtat inspiration från åkturen Pirates of the CaribbeanDisneyland och i seriens andra del finns en tydlig tribut till ett sceneri i åkturen. När Disney gjorde en film baserad på åkturen 2003 såg många Monkey Island-fans det även som någon form av filmatisering av spelserien.

I sin blogg "Grumpy Gamer" har Gilbert avslöjat att inspirationen till Monkey Island i själva verket var boken On Stranger Tides av Tim Powers.[1] Många koncept i de två första spelen ska ha direkta motsvarigheter i boken. Samtidigt förtydligade han att Pirates of the Caribbean främst inspirerade atmosfären i spelet.

Eftersom Lucasarts har rättighet att göra spel på både Star Wars och Indiana Jones förekommer mängder av referenser till dessa filmserier igenom hela spelserien.

Återkommande karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Guybrush Threepwood Huvudperson, wannabe-pirat.
Elaine Marley Guvernör och Guybrushs livs kärlek.
LeChuck Spök-, zombie- och slutligen demonpirat, Guybrushs ärkefiende.
Voodoo Lady Guybrushs ständiga siare och vodooexpert.
Stan Oförtröttlig försäljare.
Herman Toothrot Tvångsmässig eremit.
Wally B. Feed Kartograf.
Murray Odöd dödskalle med storhetsvansinne.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]