Monokelkobra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Monokelkobra
Naja-kaouthia-8956.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Ordning Fjällbärande kräldjur
Squamata
Underordning Ormar
Serpentes
Familj Giftsnokar
Elapidae
Släkte Naja
Art Monokelkobra
N. kaouthia
Vetenskapligt namn
§ Naja kaouthia
Auktor Lesson, 1831
Hitta fler artiklar om djur med

Monokelkobra (Naja kaouthia) är en giftsnok som förekommer i sydöstra Asien. Ormen är starkt giftig och bett av monokelkobra har orsakat dödsfall hos människor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Monokelkobran är en slank och smidig orm med ljust gulbrunaktig till mörkt brunaktig, gråaktig eller svartaktig färg som blir upp till 1,5 meter lång. Större individer kan förekomma, men dessa är ovanliga. På hals- och nackskölden finns en ljusare teckning i form av en något oval eller rund cirkel, med mörk mitt och ibland också en mörkare yttre kant.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Monokelkobrans utbredningsområde omfattar nordöstra Indien, Nepal, Bangladesh, Burma, Kambodja, Laos, Thailand, norra Malaysia, sydvästra Kina och södra Vietnam.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Monokelkobran är en marklevande orm, men den rör sig också smidigt i träd och är även en god simmare. Den kan förekomma i många olika habitat, från skog- och buskmarker till betesmarker och odlad mark, som risfält.

Monokelkobran är huvudsakligen aktiv i skymningen och på natten, men den kan ibland även ses på dagen, ofta då solande. Vid jakt förlitar den sig på sitt luktsinne och sitt gift, som verkar nedbrytande både på bytets nervsystem och vävnader. Främst tar den små gnagare, grodor, ödlor och småfåglar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]