Monolit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Denna artikel handlar om pelare, se monolitisk för ordets användning som politiskt begrepp

En monolit (av grekiska μονόλιϑος (monolithos), från μόνος ("en" eller "ensam") och λίϑος ("sten")) är ett större föremål, ofta ett monument som tillverkats ur ett enstaka massivt stycke sten eller annat hårt material, till exempel nordiska runstenar. Monolit kan även beteckna naturliga formationer som består av enstaka stora stenblock eller klippor. Vanligtvis är det erosion som exponerar sådana bildningar, där denna har låtit den hårdare och solida metamorfa klippan stå kvar, såsom de gotländska raukarna. För att kvalificera som monolit bör dock en sådan horst vara fri från underliggande berg. De två största kända ligger i Australien. Såväl naturliga som konstgjorda monoliter är ibland förknippade med riter eller legender. Installationer av eldfasta gjutmassor betecknas också som monolitiska material.[1]

Begreppet monolit eller monolitiska kretsar är mycket vanligt inom elektronik när man vill understryka att en Integrerad krets verkligen består av ett enda chip eller kiselbricka. Motsatsen till monolitisk krets är en hybridkrets eller flerchipskrets.

Skapade av människor[redigera | redigera wikitext]

Naturliga[redigera | redigera wikitext]

Uluru, Australien
Gibraltarklippan från västra sidan

Se även[redigera | redigera wikitext]

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

En känd sen kulturell referens är monoliterna från Arthur C. Clarkes bok (och Stanley Kubricks filmatisering) 2001 – En rymdodyssé. En sådan artificiell monolit som tillverkats av utomjordingar, användes i mänsklighetens gryning som en väsentlig accelerator och styrmekanism i människans evolution till hennes nuvarande utvecklingsnivå.

Källor[redigera | redigera wikitext]