Moonlight (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Moonlight
Genre Drama
Regissör Barry Jenkins
Producent Dede Gardner
Jeremy Kleiner
Adele Romanski
Manus Barry Jenkins
Synopsis Tarell Alvin McCraney
Skådespelare Trevante Rhodes
André Holland
Janelle Monáe
Ashton Sanders
Jharrel Jerome
Naomie Harris
Mahershala Ali
Originalmusik Nicholas Britell
Fotograf James Laxton
Klippning Joi McMillon
Nat Sanders
Produktionsbolag A24 Films
Plan B Entertainment
Distribution A24 Films
Premiär
Speltid 111 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Budget $5 miljoner
Intäkter $27 586 382
IMDb SFDb

Moonlight är en amerikansk dramafilm från 2016, skriven och regisserad av Barry Jenkins, baserad på pjäsen In Moonlight Black Boys Look Blue av Tarell Alvin McCraney. I filmen medverkar Trevante Rhodes, André Holland, Janelle Monáe, Ashton Sanders, Jharrel Jerome, Naomie Harris och Mahershala Ali

Filmen hade världspremiär på Telluride Film Festival den 2 september 2016 och biopremiär i USA den 21 oktober samma år. I Sverige hade filmen biopremiär den 10 februari 2017. Filmen har fått en hel del rosade recensioner från kritiker och betraktas som en av de bästa filmerna från 2016.

Vid Oscarsgalan 2017 belönades filmen med tre Oscars för Bästa film, Bästa manliga biroll till Mahershala Ali, och Bästa manus efter förlaga. Vid Golden Globe-galan 2017 belönades filmen med Bästa film (drama) och var nominerad till fem andra priser. Vid BAFTA-galan 2017 var filmen nominerad till fyra priser, bl.a. för Bästa film.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En tidlös historia om en ung grabb som heter Chiron. Han växer upp i ett tufft område med sin missbrukande moder och blir vän med en godhjärtad knarklangare. Under sin uppväxt försöker Chiron att finna sin plats i världen och hantera situationen med omgivningen och med sin sexualitet.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Moonlight möttes av oerhört positiva recensioner av kritiker, särskilt för skådespeleriet, regin, manuset, fotografin, ämnet och musiken. På Rotten Tomatoes har filmen ett medelbetyg på 97%, baserad på 275 recensioner, och ett genomsnittsbetyg på 9 av 10. På Metacritic har filmen genomsnittsbetyget 99 av 100, baserad på 51 recensioner.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]