Mopedbil

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mopedbil: Aixam 400.
Mopedbil: Casalini Sulky

En mopedbil är ett fordon som juridiskt sett snarare är en moped än en bil. Den har oftast en kabin med två sittplatser. En mopedbil har 4 hjul och kan vara utformad som en liten personbil eller en liten lastbil. I Sverige räknas den som en moped klass 1.

En mopedbil får väga högst 400 kg och lasten högst 260 kg. Motorns volym är högst 50 cm³ (Dieselmotor) eller effekten högst 4 kW (5,4 hästkrafter). Toppfarten är 45 km/h, precis som en EU-moped klass 1. Mopedbilar ska ha en LGF-skylt baktill.

Man får köra en mopedbil från 15 års ålder om man tagit ett AM-körkort för moped klass 1 (EU-moped). Mopedbilen behöver inte genomgå kontrollbesiktning, och den är inte belagd med fordonsskatt.

Mopedbilar drivs vanligen av diesel, eftersom regelverket för mopeder då tillåter en större cylindervolym, vilket lämpar sig väl i mopedbilarna, som väger betydligt mer än en tvåhjulig moped. De modernaste modellerna använder sig av insprutningstekniken Common Rail.

Mopedbilar är relativt dyra jämfört med vanliga personbilar. Detta beroende på små tillverkningsserier och motorer dyra i inköp för fabrikerna. Tekniken med att bygga en modern mopedbil med godtagbar säkerhet och ändå hålla sig under viktgränsen på 350 kg är en annan bidragande orsak till kostsam produktutveckling.

Priset för en mopedbil ligger 2010 mellan 100 000 och 160 000 kr beroende på årsmodell och märke. Tillval finns att göra precis som för en personbil.

Säkerhet och hälsa[redigera | redigera wikitext]

Mopedbilar är ett växande bekymmer. Mopedbilar har ofta veka karosser, vilket både ger dåligt skydd för resenärer och dyra reparationer för ägarna och försäkringsbolagen. Säkerhetsmässigt är EPA-traktor ofta ett bättre (säkrare) alternativ än mopedbil. Mera information finns att läsa i tidningen Örnsköldsviks Allehanda, den 18 sep 2017.

Exempel på tillverkare[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]