Mor Hulda

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
HVogel-FrauHolle.JPG

Mor Hulda (tyska: Frau Holle) är i tysk folktro namnet på en kvinnlig vätte.

Särskilt i Mellantyskland har tron varit starkt utbredd, och i många äventyr uppträder mor Hulda som den goda, hjälpsamma fen, som på många sätt ingriper i det dagliga livets förhållanden; hon ger jorden fruktbarhet och förefaller i flera fall att ha fått drag av Marialegendernas egenheter. Men från de övernaturliga väsen, huldrorna, från vilka gestalten mytologiskt och språkligt härstammar, har hon även ärvt vissa kusliga drag, genom att hon görs till härskarinna över de dödas själar. På många platser i Tyskland har förekommit en form av kult av henne, särskilt vid Meissner[förtydliga] vid Kassel.

Sagan[redigera | redigera wikitext]

Sagan om mor Hulda är huvudsakligen känd från Bröderna Grimms samlingar.

I sagan behandlas en flicka orättvist av sin styvmor som istället föredrar sin egen men lata dotter. En dag tvingar styvmodern flickan att hoppa i en brunn efter en slända som hon av misstag tappade. Genom brunnen kommer flickan till en värld som ligger ovanpå molnen. Där utsätts flickan för en rad prövningar, hon ska till exempel tömma en ugn som är fylld med färdiggräddat bröd och hon ska skaka ett träd som är tungt av mogna äpplen. Flickan utför uppgifterna direkt. Sedan når hon fram till mor Hulda där hon får uppgiften att skaka sängkläderna. Partiklarna som skakas ur faller till jorden som snö. Efter en tid är mor Hulda nöjd och flickan belönas med regn av guld.

Flickans lata styvsyster är nu avundsjuk och när hon får veta hur flickan kom till guldet hoppar hon likaså i brunnen. Den bekväma systern vägrar däremot alla uppgifter och bestraffas till slut med ett regn av beck.

Bearbetningar[redigera | redigera wikitext]

Den slovakiske regissören Juraj Jakubisko använde bröderna Grimms saga som förlaga till sin film Perinbaba från 1985, med Giulietta Masina i rollen som mor Hulda.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Perinbaba” (på tjeckiska). Česko-Slovenská filmová databáze. http://www.csfd.cz/film/4726-perinbaba/. Läst 13 januari 2014.