Morokulien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 59°55′51″N 12°14′28″E / 59.930760°N 12.241150°Ö / 59.930760; 12.241150

Fredsmonumentet i Morokulien.
Det 18 meter höga fredsmonumentet restes 1914 till minne av 100 år av fred sedan ingåendet av unionen mellan Sverige och Norge 1814. I förgrunden Värmlandsbanan/Kongsvingerbanen, med en skylt som markerar gränsen mellan länderna.

Morokulien är ett sex hektar stort område (mikronation) i Sverige vid gränsen mot Norge, vid Riksväg 61/Riksvei 2 mellan orterna Eda glasbruk i Värmland och Magnor i Hedmark fylke. Det har helt informellt kallats självständigt land/mikrostat i radiounderhållning. Namnet används också i turistsammanhang. I området, mitt på riksgränsen, finns sedan 1914 ett fredsmonument.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

År 1910 beslöt man vid den Nordiska Fredskongressen i Stockholm att samla in medel för att bygga ett fredsmonument på gränsen till Norge 1914, till minne av 100-årig fred mellan länderna. Man samlade in 26 500 riksdaler, marken köptes in av Svenska freds- och skiljedomsföreningen och Norges Fredslag, och ett fredsmonument byggdes i vit granit från Idefjorden. Arkitekten hette Lars Johan Lehming, och det var Anton Huse och hans mannar som reste det 18 meter höga monumentet. Platsen valdes utifrån närheten till det sista slaget mellan Sverige och Norge i Magnor, samt att man här kan se monumentet både från vägen och järnvägen. Mot järnvägen syns inskriften: "Hädanefter skall krig mellan skandinaviska bröder vara omöjligt", ett citat av Kung Oscar I. Den 16 augusti 1914 invigdes monumentet, och 12 000 människor deltog tillsammans med norske Stortingspresidenten Jørgen Løvland, svenske biskopen von Scheele samt Svenska Freds ordförande Carl Sundblad. Under andra världskriget anordnades flera s.k. krigsvigslar mellan svensk/norska par på Fredsplatsen.

Morokulien[redigera | redigera wikitext]

Namnet Morokulien lanserades 1959 av Lennart Hyland, Sverige och Randi Kolstad, Norge, i samband med ett radioprogram som hette Över alla gränser. Namnet kommer av det norska ordet moro och det svenska ordet kul, som har samma betydelse (moro & kul i en = moro-kul-i-en). Namnet uppfanns av Bertil Perrolf eller Per Løken - "Margarinkungen".

De svenska och norska statsministrarna (Tage Erlander och Einar Gerhardsen) erkände på lördagskvällen den 3 oktober 1959 Morokulien som Nordens nya stat, Sveriges Radios och Norsk Rikskringkastings land. Livslängden var dock bestämd till en vecka. Staten Morokulien kunde bland annat stoltsera med världens enda internationella postverk. Den nya staten fanns med i radioprogrammet Över Kölen.

Morokulien utropades som egen stat, och Hyland åtog sig snabbt rollen som statschef. Drottning Alfhilde av Morokulien avlade 1959 ett statsbesök i den värmländska Republiken Åsen. Den sittande presidenten i Amatörradioriket Morokulien heter Odd, han utsågs 2009. Under jubileet 2009 kröntes även Lars-Gunnar Björklund till "Kung över fredsriket" under namnet Lars I Gunnar. Hans valspråk var För Morokulien i alla tider. Detta betyder att Morokulien är både en fiktiv republik och monarki. Dessvärre avled konungen den 30 november 2012.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Morokulien ligger mitt på gränsen mellan Norge och Sverige längs den svenska riksväg 61 och den norska riksvägen 2 i Eda kommun respektive Eidskogs kommun. Inom Fredsriket Morokulien finns ett fredsmonument, gränsröse nr 67, en amfiteater, Brennastuan, en Ministerlund, en amatörradiostuga, ett solur med den Morokuliska flaggan samt Lindblomsvillan som byggdes för att härbärgera en flyktingfamilj från Ungern. Rikets gränser markeras av dess fyra hörnstenar i olika material. Morokulien har postnummer 673 93 i Sverige.[1]

Valuta och pass[redigera | redigera wikitext]

Morokulien fick 1979 en egen valuta. Valutan fick namnet daler. Det finns bara en storlek av valutan, 1 Daler. Man kan inte köpa något med den, däremot finns ett samlarvärde. Dalern är utgiven dels 1979 och dels 1984. Det finns morokuliska pass att köpa på turistbyrån i Informationscentret i Morokulien. Det är dock inga riktiga pass, utan endast souvenirer. Vem som helst kan köpa ett (man blir inskriven i borgarboken) och ingen annan stat har erkänt Morokulien. När man stämplat fullt på baksidan så väntar en middag på Morokulien Värdshus.

Amatörradiostation[redigera | redigera wikitext]

AmatörRadio I Morokulien, ARIM, konstituerades 1968 i samarbete mellan norska och svenska radioamatörer. Man fick så småningom tillgång till "Grensestua" och skapade där en amatörradiostation. Amatörradiostationen har två anropssignaler: den svenska signalen SJ9WL och den norska signalen LG5LG. Det är tillåtet att använda båda signalerna i både Sverige och Norge och därmed är det den enda platsen i världen där det är tillåtet att använda en utländsk anropssignal utan att den föregås av det nationella prefixet. Under de över 40 år som SJ9WL/LG5LG varit aktiv har 1,8 miljoner kontakter genomförts världen över. Amatörradiostationen är mycket populär att hyra in sig på bland internationella gäster, då den är känd världen över bland radioamatörer. Radioamatörer från en mängd länder har aktiverat amatörradiostationen under åren, och den är idag minst lika populär som tidigare att besöka.

ARIM arrangerar varje år "Morokulien HAM-day" i mitten av augusti under helgen närmast den 16 augusti, då fredsmonumentet restes år 1914.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Postnummer från posten.se

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Händelser man minns - en krönika 1920-1969, fil dr Harald Schiller 1970

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]