Morra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln behandlar en lek. För djurlätet, se morrande.
Morraspelare.
Morraspelare år 1887.

Morra är ett gammalt italienskt fingerspel som förekom redan i antikens Grekland och Rom då det kallades digitis micare (latin, "glimma med fingrarna").[1]

Spelet påminner om sten, sax, påse och finns i flera olika varianter. Två, eller ibland flera, deltagare visar i ett visst ögonblick upp ett antal fingrar, och säger samtidigt hur många fingrar han/hon gissar att det sammanlagt visas upp. Om båda gissar rätt eller fel går spelet vidare, men om någon gissar rätt vinner denne lika många poäng som det totala antalet fingrar som visats upp.

Poängen kan omvandlas till pengar om man är lagd för äventyrligt spel.

Strategi[redigera | redigera wikitext]

Spelet har analyserats med spelteori av bl.a. John von Neumann. Han hävdar att den bästa strategin är att alltid anta att fyra fingrar visas. Man ska alltså säga "tre" de gånger man visar ett finger, "två" då man visar två fingrar och "ett" när man visar tre fingrar.

I varje serie om tolv spel ska man visa ett finger fem gånger, två fingrar fyra gånger och tre fingrar tre gånger. Ordningsföljden ska naturligtvis göras så oberäknelig som möjligt för att inte motspelaren ska genomskåda strategin.

Om båda spelarna följer denna strategi blir spelet naturligtvis helt beroende av slumpen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Morra i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1913)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]