Mot alla vindar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mot alla vindar (engelska: Against the Wind) är en australisk TV-serie i 13 avsnitt från 1978. I huvudrollerna ses Mary Larkin och Jon English. Serien visades i Sverige första gången 1980 och har repriserats ett par gånger i SVT och TV4. Både serien och ledmotivet blev mycket populära i Sverige. Ledmotivet skrevs av en av huvudrollsinnehavarna, Jon English, tillsammans med Mario Millo.

Serien utspelar sig i Irland och Australien på 1800-talet och handlar om straffångarna Mary Mulvane och Jonathan Garretts liv i det nya Australien.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Serien utspelas i Australien på 1790-talet. Irland 1798: Med rebellen Michael Connor i täten försöker motståndsrörelsen med alla medel bekämpa den engelska överheten. När militären skjuter honom till döds, deporteras hans trolovade Mary Mulvane till Australien i sju år. Trots att hon svurit att återvända hem startar Mary ett nytt liv tillsammans med den envise engelsmannen Jonathan Garrett. Hårt ansatta av New South Wales okrönta herrar, "rödrockarna", kämpar de för en plats i solen...

"Mot alla vindar" skildrar en av de mest våldsamma och turbulenta epokerna i Australiens historia. Serien slog ner som en bomb i början av 80-talet och följdes av miljoner människor världen över. Jon Englishs prisbelönta ledmotiv översattes till svenska av Bo Carlgren och sjöngs av Mats Rådberg och Elisabeth Andreasson.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]