S/S Motala Express

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Motala Express)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
S/S Motala Express
Motala Express i ladugårdslandsviken 2018.
Motala Express i ladugårdslandsviken 2018.
Allmänt
TypPassagerarfartyg
FartygsnummerVarvsnummer 21[1]
Historik
BeställdAB Motala Expressångare, Motala
ByggnadsvarvJönköpings Mekaniska Werkstad, Jönköping
Sjösatt24 juli 1895
I tjänst24 augusti 1895
Tekniska data
Längd35,67 meter
Bredd6,63 meter
Djupgående3,05 meter
Tonnage249
MaskinJönköpings ångmaskin
Fartmax 14 knop, marschfart ca 9 knop
Räckvidd60 timmars körning med 16 ton kol
Passagerarehögst 220
Motala Express från luften
Motala Express på väg in i Danvikskanalen.

S/S Motala Express är ett svenskt ångdrivet passagerarfartyg. Motala Express levererades 1895 från Jönköpings Mekaniska Werkstad i Jönköping. Hon byggdes för att kunna ta 417 passagerare, men är med dagens strängare krav klassad för högst 220 personer. Ångmaskinen, original från 1895, utvecklar 360 indikerade hästkrafter och maxfarten anges till 14 knop, men är begränsad till nio knop vid kryssningar. I fören finns fortfarande guldstjärnan kvar, som betecknar att fartyget har en förstklassig restaurang ombord.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Motala Express sjösattes den 24 juli 1895 och levererades till AB Motala Expressångare i Motala i augusti samma år. Vid leveransturen gick kulisserna för högtryckscylinderns slid varma och skar. Livbåt skickades till Gränna för att telegrafera ägarna och verkstaden i Jönköping. Högtrycksdelen på maskinen kopplades bort, varefter fartyget återvände till Jönköping och reparerades över natten, varefter fartyget levererades följande dag till Motala för att sättas i trafik mellan Motala och Jönköping.

År 1899 såldes S/S Motala Express till AB Jönköpings Expressångare i Jönköping och 1915 blev Ångfartygs AB Vista i Jönköping ny ägare, vilken satte fartyget i trafik mellan Jönköping och Visingsö. År 1927 såldes fartyget till AB Vättertrafik i Jönköping som bedrev turisttrafik på sommaren mellan Jönköping–Visingsö–Gränna.

Rederiaktiebolaget Kind ägde fartyget mellan 1962 och 1989 med Askersund som hemmahamn. Det såldes 1989 till systerföretaget Bergmans Ångfartygs AB i Motala,

I juni 2000 gick Motala Express på grund i norra Vättern vid Aspa bruk med 70 passagerare, och tog in vatten. För att inte sjunka kördes fartyget på grund, varefter passagerarna evakuerades och skrovet reparerades provisoriskt på plats.

Ångfartygs AB Stockholms Omgifningar, ägt av Knut Göran Knutsson, köpte fartyget februari 2005 och renoverade henne, bland annat genom installation av bogpropeller. Åren 2007-10 hade fartyget Motala som hemmahamn och användes för turer på Vättern för Rederi AB Kind och som flytande restaurang.

Hon har haft smeknamnet "Vätterns fånge", då hon med sin längd av 35,67 meter är för lång för slussarnaGöta kanal. I september 2010 kapades en sex ton tung och 3,2 meter lång bit av fören tillfälligt och fartyget kunde den 11 oktober lämna Vättern genom kanalen.[2][3] Fartyget togs sedan till ett varv i Gryt, där förskeppet återställdes. Fartyget fortsatte sedan till Stockholm,[4][5] som numera är hemmahamn.

Fartyget har renoverats på Beckholmen i Stockholm 2011–12, varvid återställning skett på ett antal punkter till mer ursprungligt utseende.[6] Det gjordes då också en konvertering från kol till oljeeleldning, med hänsyn till kommunala miljöbestämmelser och en ytkondensor installerades för att skydda ångpannan mot korrosion av bräckvatten.[7] Hon ligger nu vid Strandvägen i Stockholm.

S/S Motala Express utan förskepp vid Brunneby i Göta kanal på väg mot Stockholm 11 oktober 2010.
S/S Motala Express vid kaj i Motala.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Ragnar Magnander: Motala Express - Vätterns fånge, Båtdokgruppen 1995, ISBN 91-87360-12-8

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]