Motivation

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För R&B-låten från 2011 av Kelly Rowland, se Motivation (Kelly Rowland-låt).

Motivation är det psykologiska kännetecken som ger en organism drivkraft, det vill säga väcker den till handling mot ett önskat mål och lockar fram, kontrollerar, och upprätthåller vissa målriktade handlingar.

Till exempel en individ som inte har ätit, känner hunger, och som en respons vid ätande minskas hungern. Det finns många sätt att närma sig motivation. Psykologiskt, beteendemässigt, kognitivt, och socialt.[1] Det är den avgörande faktorn vid att sättandet och uppnåendet av mål, och forskning visar att individer kan påverka sina egna nivåer av motivation och självkontroll.[2]

Enligt olika teorier kan motivation vara rotad i ett grundläggande behov av att minimera fysisk smärta och maximera njutning, eller det kan inkludera specifika behov såsom att äta eller vila, eller ett önskat objekt, mål, tillstånd av varande, ideal. Det kan även tillskrivas mindre påtagliga anledningar såsom altruism, självupptagenhet, moralism, eller undvikande dödlighet. Begreppsmässigt är motivation skilt från vilja och optimism.[3] Motivation är relaterat till, men begreppsmässigt skilt från, känsla.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlson, N.R. & Heth, C.D.(2009).Psychology the Science of Behaviour.Toronto:Pearson Education Canada
  2. ^ "Where the Motivation Resides and Self-Deception Hides: How Motivated Cognition Accomplishes"
  3. ^ Seligman, Martin E.P. (1990), Learned Optimism, New York: Alfred A. Knopf, Inc., p. 101, ISBN 0-394-57915-1

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]