Motorex

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bucher-Motorex Holding
Neg Motorex cmyc -Konvertiert-.png
TypFamiljeföretag
HuvudkontorLangenthal, Schweiz
NyckelpersonerEdi Fischer (verkställande direktör), Monique & Peter Regenass-Bucher (i styrelsen)
BranschSmörjmedelstillverkare
ProdukterMotoroljorna, växellåds- och hydrauloljor
Antal anställda250
Historia
Grundat1947
GrundareFritz Jenzer
Ekonomi
OmsättningCHF 135 (2010)
Struktur
ModerbolagBucher AG Langenthal
Övrigt
SloganChallenge the limits
Webbplatswww.motorex.com

Bucher-Motorex-gruppen är ett schweiziskt familjeföretag. Det består av tre bolag. Moderbolaget Bucher AG Langenthal är ansvarigt för utveckling, produktion och försäljning av smörjoljor, underhållsprodukter och rengöringsprodukter av märket Motorex. Motorex AG Langenthal är specialiserat på industrismörjmedel och slutligen finns Motorex-Toptech AG, som planerar och installerar vätskeförsörjningssystem för verkstäder.[1] Motorex är det största företaget i Schweiz som tillverkar olika typer av smörjoljor och säljer dem i över 75 länder över hela världen.

Företagshistoria[redigera | redigera wikitext]

År 1917 grundades firman REX i Bützberg, där man i början specialiserade sig på tillverkning av läder- och golvvårdsprodukter. 1938 flyttade firman från Bützberg till Langenthal och in i den första företagsbyggnaden i det nuvarande industriområdet.

Ur REX uppstod 1947 märket MOTOREX som gjorde sig känt för utveckling, tillverkning och försäljning av smörjmedel och kemisk-tekniska produkter. I början sålde man ca ett fat om dagen. 1965 upphörde tillverkningen och försäljningen av sko- och golvvårdsmedel av märket REX. Försäljningen av motor- och växellådsolja låg då på ca 1 200 ton per år.

Motorex 1-litersflaska för motorolja med integrerad påfyllningsöppning vann 2001 WorldStar Award, en utmärkelse för innovativa förpackningar.

Företaget har 200 utlandsrepresentanter i hela världen, omsättningen låg 2010 på ca 135 miljoner schweizerfrancs.

Sponsring[redigera | redigera wikitext]

Inom racersporten har Motorex gjort sig ett namn med särskilda racerprodukter som företaget utvecklat i samarbete med racerteam. I dessa specialsammansättningar ingår oljor som är optimerade för användning i racerfordon. KTM använder till exempel uteslutande Motorex för sina racerteam (Factory Racing). Även det amerikanska AMA-teamet, Yoshimura Suzuki, kör med dessa produkter.

Sedan 2005 har dessa team vunnit 11 världsmästartitlar i motocross, med förare som Yves Demaria och Marvin Musquin, och 8 världsmästartitlar i enduro, där framför allt David Knight och Ivan Cervantes har utmärkt sig. Mat Rebeaud har flera gånger säkrat titeln i freestyle, och även i AMA superbike har de nått framgångar med fler än 7 mästartitlar vunna av förare som Mat Mladin.[2]

Också inom mountainbikecykling förekommer samarbeten. Där ingår Gunn-Rita Dahle Flesjå i Multivan Merida Biking Team, världsmästare i MTB 8 gånger.

Produkter[redigera | redigera wikitext]

Motorex säljer smörjmedel för många olika användningsområden, både för professionella användare inom verkstad och industri och för slutkonsumenter. Produkterna säljs i olika stora förpackningar. De finns exempelvis från små flaskor på 125 ml upp till stora dunkar och fat för motor-, växellåds- och hydrauloljor.

Till de större nuvarande smörjmedelsprodukterna räknas bl.a.:

 • För personbilar: motoroljorna Xperience, Select, Concept, Profile, Topaz
 • För motorcyklar: motoroljorna Power Synt, Cross Power, Top Speed, Formula, Legend, produkter för vård av kedjor och luftfilter, rengörings- och underhållsprodukter
 • För cyklar: monteringspasta för kol, kedjesmörjmedel och diverse rengöringsprodukter
 • För lastbilar/transport: motoroljorna Focus, MC Power Plus, Universal
 • För marin användning: motoroljorna Ocean FS, Ocean SP, Jet Speed
 • För alpin användning: motoroljorna Snowmobile Polar och Snowmobile Adventure, hydraulolja Corex Polar, smörjmedel som Alpine Cable Protect
 • För användning inom lantbruk: motoroljorna Farmer MC, Farmer UNI, Extra SAE

Inom industrin är produkter för spånskärande metallbearbetning ett av de viktigaste områdena för affärsverksamheten. Exakt, snabbt och kostnadseffektivt arbete är mycket uppskattat just i den här sektorn. Därför använder många firmor som är verksamma inom den krävande metallbearbetningen produkter från Motorex Swissline, exempelvis smörjmedel och skärvätskor.

Sommaren 2010 lanserade Motorex en världsnyhet inom området metallbearbetningsvätskor på marknaden. SWISSCOOL TRESOR PMC® (Precious Metal Catalyst) är det första kylsmörjmedel som kontrollerar bakterietillväxten utan användning av problematiska ämnen. I emulsionen finns bioaktiva ädelmetallkatalysatorer som effektivt och varaktigt håller bakterierna på stabil nivå.[3] Detta är önskvärt inte bara av miljöskäl, utan också för att det är skonsammare för människor. Hudproblem hos användarna hör nu till det förgångna.[4]

Motorex TopTech[redigera | redigera wikitext]

Detta dotterbolag i Bucher-Motorex-gruppen har specialiserat sig på olje-, fett- och vätskehantering. Tjänsterna omfattar planering och utförande av vätskehanteringssystem, men också enkla oljeapparater, fettpressar och pumpar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ "Motor Sport Suisse", page 22. June 2007 www.motosportsuisse.ch
 2. ^ FIM Racing Results
 3. ^ Swiss Instruments Limited,
 4. ^ Interview with Michael Rocker