Motormännens Riksförbund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se även Motormännen (musikgrupp).
Motormännens ljusreklam.

Motormännens Riksförbund (förkortat M, ofta kallat enbart Motormännen) är Sveriges största intresseorganisation för svenska bilägare, grundad 1922 som "Sveriges Förenade Motormän" och med nuvarande namn sedan 1924.

Motormännen har 95:000 medlemmar (januari 2017). Förbundet ger sina medlemmar rådgivning rörande resor, bilar och teknik samt även juridik. Förbundet ger ut tidningen Motor (8 nr/år).

Motormännen är en del av den globala paraplyorganisationen för motorklubbar, Fédération Internationale de l'Automobile (FIA).

Som intresseorganisation driver Motormännen frågor gällande försäkring, trafiksäkerhet, bilekonomi, infrastruktur och miljö.

I det trafiksäkerhetspolitiska arbetet har Motormännen de senaste åren drivit frågor som vinterdäck på tunga fordon, ställt krav på införandet av en lag som förbjuder SMS samtidigt som man kör och att det införs en skrotningspremie för att stimulera fram en modern bilpark med mer miljövänliga och betydligt trafiksäkrare bilar.

Motormännens Riksförbund fick sin första kvinnliga VD, Maria Spetz, 2003. En tidigare VD är Astrid Lindgrens make Sture Lindgren som innehade posten 1941–1952 och startade organisationens egen tidning "Motor" 1943.[1]


Motormännen har även en e-handelsshop för både medlemmar och icke-medlemmar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Den okända Astrid. Resehandboken som inledde författarskapet Östran 14 november 2007. Åtkomst 31 maj 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]