Motorvägskontrollsystem

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Motorway Control System)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett motorvägskontrollsystem, även motorvägsstyrning[1], motorvägsreglering[2] eller Motorway Control System (MCS), är ett automatiskt kövarningssystem som används för trafikinformation på huvudsakligen motorvägar och huvudleder.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Systemet är automatiskt och styrs av detektorer som bland annat registrerar trafikens hastighet och var köer börjar eller slutar. Via skyltar över körbanan uppmanas trafikanterna att sänka hastigheten och/eller byta körfält om något körfält är blockerat. Vid störningar av trafikflödet anger en variabel skylt över varje körfält den för ögonblicket gällande hastigheten, den annars (fast) skyltade hastigheten gäller då inte. Hastighetsförändringen visas i god tid, så att trafikanterna undviker hastiga inbromsningar vid ett plötsligt uppdykande köslut. Systemet kan även via större variabla skyltar varna för en olycka framöver. Till exempel med texten ”Olycka, 0-2,5 km, ett körfält avstängt”.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

För att effektivisera trafikflödet på Essingeleden, en stor trafikled i Stockholm, infördes hösten 2002 ett motorvägskontrollsystem på sträckan Eugeniatunneln-Västberga, vilket var Sveriges första. Sedan dess har fler vägsträckor utrustats med systemet, bland annat på en del huvudtrafikleder i Stockholms län och i Göteborgsområdet, samt på Öresundsbron.

Bildexempel[redigera | redigera wikitext]

Bildexemplet visar en störning på Essingeleden/Södertäljevägen och hur Motorvägskontrollsystemet varnar och informerar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”nvf-dictionary”. www.nvf-dictionary.org. http://www.nvf-dictionary.org/. Läst 14 december 2017. 
  2. ^ Trafikverket. ”ITS på väg” (på sv). Trafikverket. https://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/teknik/ny-teknik-i-transportsystemet/its-intelligenta-transportsystem/its-pa-vag/. Läst 14 december 2017.