Mouna Esmaeilzadeh

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mouna Esmaeilzadeh
Mouna Esmaeilzadeh.jpg
Mouna Esmaeilzadeh i augusti 2014.
Född15 april 1980 (41 år)
TeheranIran
Utbildad vidKarolinska Institutet Arbcom ru editing.svg
SysselsättningNeuroforskare, läkare
Redigera Wikidata

Mouna Esmaeilzadeh Ingerslev (persiska: مونا اسماعیل زاده), även känd som Doktor Mouna, född 15 april 1980 i Teheran, är en svensk läkare, neuroforskare, entreprenör och TV-personlighet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Esmaeilzadeh föddes i Irans huvudstad Teheran, där familjen levde gömd under hennes första levnadsår på grund av den politiska situationen i landet. 1983 blev situationen ohållbar och familjen flydde till Turkiet och därefter till Sverige.[1] Efter två månader på flyktingförläggning i Flen bosatte sig familjen i stadsdelen Husby i Stockholm.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Esmaeilzadeh har gått i Kungsholmens musikgymnasium[1], har en magisterexamen i filosofi från Oslo universitet samt en läkarexamen från Karolinska Institutet. Hon har forskat på människohjärnans funktion med hjälp av PET-kamera och med särskilt fokus på hjärnans belöningscentrum, betydelsen av ämnet dopamin samt neurodegenerativa sjukdomar. Hon disputerade 2011 inom neurovetenskapStockholm Brain InstituteKarolinska Institutet[2], på en avhandling[3] om nya tänkbara sätt att behandla Huntingtons sjukdom.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Esmaeilzadeh är en återkommande gäst i svensk tv, bland annat i TV4:s Nyhetsmorgon, där hon ofta uttalar sig om framtidens vårdsystem och förespråkar digitalisering och användandet av modern teknik som artificiell intelligens och genetik. Den 26 juni 2018 debuterade hon som sommarpratare i Sommar i P1.[4][5]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Esmaeilzadeh är gift med danske gymentreprenören Rasmus Ingerslev (Barry's Bootcamp)[6] och de har två barn tillsammans.[7] Hon är syster till Saeid Esmaeilzadeh.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]