Mozzarella

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mozzarellaost)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mozzarella

Mozzarella (antingen från äldre italienskans mozza, "buffel" eller från italienskans mozzare, "skära")[1] är en färskost från Italien och ingår som en viktig ingrediens i det italienska köket. Mozzarella kan göras på pastöriserad mjölk från buffel eller ko.[2] Mozzarella gjord på opastöriserad mjölk från vattenbuffel kallas mer specifikt för Mozzarella di latte di bufala. Buffelmozzarella från södra Italien brukar kallas "äkta buffelmozzarella".[3] Mozzarella di Bufala Campana är en skyddad beteckning som innebär att osten är gjord av buffelmjölk från Kampanien, AVERSA (CE).

Den första mozzarellan kom från klostren nära Neapel i regionen Kampanien i södra Italien under 1100-talet. Den var gjord på mjölk från vattenbufflar. Mozzarella blev vanlig i Sverige först under mitten av 1980-talet, när det var trendigt bland restaurangkockar att göra den italienska salladen insalata caprese med buffelmjölksbaserad mozzarella.[3] År 2019 fanns det i Sverige två tillverkare av mozzarella med buffelmjölk och två tillverkare av mozzarella med komjölk.[4]

Italienska mozzare i namnet kan komma av att mozzarellan vid tillverkningen klipps av till små bollar, vilket kan ske för hand eller i maskiner. Osten är vit och har en fyllig, frisk och lätt syrlig smak. Den är segare än andra färskostar eftersom den avrunna ostmassan knådas i kittlar med kokande vatten. Tillverkningsprocessen är i övrigt snarlik den för andra ostar. Buffelmjölken är fetare än komjölken och mer proteinrik,[3] vilket ger en ost med mer gräddig smak[4]. Det går åt mindre buffelmjölk än komjölk vid tillverkning av ost. Mozzarella gjord av komjölk är mer kompakt, något mildare i smaken och har bättre smältegenskaper än den som är gjord av buffelmjölk.[3]

Mozzarella äts ofta färsk som den är tillsammans med tomat och basilika. Förutom i sallader är mozzarella en vanlig ingrediens i lasagne, på pizza[1] och varma smörgåsar[3]. Mozzarella används särskilt i länderna runt Medelhavet och i till exempel det libanesiska köket är det en vanligt förekommande ingrediens.[källa behövs]

I livsmedelsaffärer säljs osten ofta i bitar på 100-125 gram, förpackade i påsar med saltlake,[5][6] men till restauranger säljs osten i större paket som nästan bara innehåller osten. Oftast säljs mozzarellan naturell, men det finns rökt och smaksatt också.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”mozzarella - Uppslagsverk - NE.se”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/mozzarella. Läst 19 december 2017. 
  2. ^ ”Mozzarellan är en mjuk färskost som passar utmärkt med tomat - Ost”. Zeta. https://www.zeta.nu/produkter/ost/mozzarella/. Läst 7 augusti 2018. 
  3. ^ [a b c d e f] ”Råd&Rön - Mozzarella - en bufflig italienare”. www.radron.se. https://www.radron.se/artiklar/mozzarella---en-bufflig-italienare/. Läst 16 maj 2020. 
  4. ^ [a b] ”Här tillverkas svensk mozzarella | Jordbrukaren”. jordbrukaren.se. https://jordbrukaren.se/har-tillverkas-svensk-mozzarella/. Läst 16 maj 2020. 
  5. ^ Zeta. ”Laktosfri Mozzarella”. Zeta. https://www.zeta.nu/produkter/mozzarella-laktosfri/. Läst 7 augusti 2018. 
  6. ^ ”Willys - Bra mat till låga priser.”. www.willys.se. https://www.willys.se/produkt/Mozzarella-19procent-Michelangelo-100894436_ST. Läst 7 augusti 2018.