Mswati III

Från Wikipedia
Mswati III
Kung Mswati 2014.
Regeringstid sedan 1986
Kröning 25 april 1986
Företrädare Ntfombi
Gemål 15 hustrur
Barn 45 barn
Ätt Dlamini
Föräldrar Sobhuza II
Ntombi Thwala
Född 19 april 1968 (55 år)
Raleigh Fitkin Memorial Hospital, Manzini, Swaziland

Mswati III, född 19 april 1968 i Manzini, är Swazilands kung och ledare sedan 1986.[1] Han är son till kung Sobhuza II och dennes hustru, Ntombi Thwala.

När hans far avled 1982 var Mswati endast 14 år gammal. Under de följande fyra åren styrdes landet först av en kvinnlig släkting och sedan av Mswatis mor, medan han själv fullföljde sina studier i Storbritannien. Mswati kröntes till kung 25 april 1986. I enlighet med landets författning, som säger att Swaziland är en "dubbelmonarki" styr han landet tillsammans med sin mor, som är biträdande statsöverhuvud och bär titeln "Ndlovukazi" (Stor elefanthona).

Kungen är i Swaziland oerhört djupt respekterad, även bland dem som kritiserar hur han sköter landet. En hel del folktro är uppbyggd kring honom. Bland annat anser en del att Kungen i princip kan styra över vädret. Det sägs också att om han går förbi någon och ser på personen i fråga, så kommer personen att följas av tur och lycka. Mswati lever förhållandevis upphöjt och avskilt från folket, till skillnad från till exempel sin far som ofta syntes bland och umgicks med vanligt folk. Däremot är det lättare för folket att få möta Ndlovukazi.

Mswati III har 15 fruar och 24 barn. Drottning är LaMatsebula, med vilken han har två söner: H.K.H Prins Sicalo och Prins Maveletiveni. Enligt traditionen väljer han hustru vid den så kallade Reed Dance-ceremonin, och då den som har de vackraste brösten. Endast de som har fött en son räknas som "riktig" hustru, de andra betraktas enbart som fästmör. Då Mswati är känd för sin slösaktighet och polygami anses han av en del vara en av Afrikas mest korrupta ledare och kontinentens siste autokratiske ledare.

När Mswati III tillträdde tronen blev han med sina 18 år och 6 dagar världens yngste regerande kung.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Ntfombi
Swazilands regent
1986 –
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten