Mugglar-quidditch

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mugglar-quidditch är en bollsport baserad på den fiktiva idrotten quidditch från J.K. Rowlings böcker om Harry Potter. Quidditch i USA grundades på campus i Middlebury College i Vermont år 2005.[1] Organisationen som uppstod kring spelet hette från början The Intercollegiate Quidditch Association, men har sedan dess bytt namn till International Quidditch Association. Organisationen omfattar omkring 100 officiella lag världen över. Collegelag finns exempelvis på Vassar College, Marlboro College, och Bucknell university. Sporten fick viss medial uppmärksamhet omkring 2007.

Internationell Quidditch[redigera | redigera wikitext]

MugglarQuidditch.jpg

Spelplan[redigera | redigera wikitext]

Arena:
36 m X 15 m i oval form

Målområde:
9 m i diameter från den mittersta målringen.

Utvisningsområde:
Vid kanten av planen, bredvid sekretariatet.

Målringar:
3 st. à 90 cm i diameter placeras på stavar med längder om 140 cm, 220 cm och 180 cm, med placering i följd om vänster till höger med 1,2 m mellanrum på stolparna, detta i dubbel uppsättning eftersom båda planhalvorna ska ha tre var placerade 5 m in på arenan från kortsidan räknat. Målringarna är på 140, 180 och 220 centimeters höjd.

Bollar[redigera | redigera wikitext]

Den gyllene kvicken
Utgörs av en person helt klädd i gult eller guld, med en tennisboll instoppad i en ”strumpa” (helst gul) hängande i byxlinningen (bak). 30 poäng vid fångst och spelets avslut. Den gyllene kvicken får röra sig som den behagar mellan de båda lagens målområden. Personen som tagit på sig rollen som den gyllene kvicken får försvara sig genom att tackla eller brotta ner den som försöker ta tennisbollen. Den gyllene kvicken bör ha skyddsutrustning.

Klonken
En något urluftad volleyboll. 10 poäng vid mål. Godkänt mål är när klonken passerat genom en av de tre ringarna i motståndarnas målområde. Det spelar ingen roll vilken ring bollen passerar genom eller om målet görs bakom eller frammifrån.

Dunkare
3 st. Spökbollar med annan färg än klonken. Används av slagarna för att distrahera det mötande laget.

Domare och spelarpositioner[redigera | redigera wikitext]

Domaren är en person klädd i svart med grundläggande kunskaper i spelets regler och utrustad med visselpipa, tidtagarur, ett blått, ett gult och ett rött kort. Domarens ord är det som gäller och inget av det domaren beslutar om kan på något sätt överklagas. Det är domarens uppgift att se till att ett rent spel spelas samt att ha koll på de tider som angetts, tider som utvisning, sökare osv. Det ska även finnas en måldomare per lag som avgör om skott mot mål går in eller inte, samt en kvickdomare som avgör om fångster är regelrätta.

Vaktaren
Vaktar de tre ringarna i sitt lags målområde, vaktaren kan förflytta sig som vaktaren vill och används ofta som en fjärde jagare.

Slagare
Två stycken slagare på lag använder de tre dunkarna för att störa det andra lagets spelare till misstag. Det är endast slagarna som får handskas med dunkare och då enbart med handflatorna. Skulle en dunkare nudda slagarens underarm räknas detta som en träff och slagaren måste bege sig till sitt eget målområde för att få vara med i spelet igen.

Jagarna
Tre stycken jagare ska kasta klonken mellan sig för att till slut försöka få klonken genom en av de tre ringarna i motståndarlagets målområde. Lyckas man belönas laget med 10 poäng. Jagare får tackla motståndarlagets jagare men endast över knäna och under nacken.

Sökaren
Det finns en sökare i varje lag, och sökarens uppgift är att försöka fånga den gyllene kvicken (tennisbollen som hänger i strumpan på den person som tagit på sig rollen som den gyllene kvicken). Om sökaren lyckas ta den gyllene kvicken belönas det egna laget med 30 poäng och spelet är avgjort så länge resultatet inte blir oavgjort efter fångsten.

Utrustning för spelare[redigera | redigera wikitext]

Obligatoriskt är en kvast av valfritt märke och modell. Denna skall gränslas under spelets gång och får ej släppas. Man får ej montera denna i kläder eller med sele så att den utan handkraft kan vara gränslad under spelets gång. Tappar man sin kvast bestraffas man genom att springa tillbaka och nudda de egna målstolparna. Valfritt är dock hjälm, knä och armbågsskydd. I internationella turneringar är tandskydd obligatoriskt. Noteras bör att Mugglar-quidditch är minst lika farligt och våldsamt som den förhäxade varianten och skador kan uppstå. Alla spelare inom det egna laget skall ha liknande kläder. Alla spelare ska även ha ett nummer väl synligt på tröjan. Manteln ska mätas från spelarens axlar ner till knävecken. Den primära färgen i klädseln får ej vara guld eller gult för att undvika hopblandning med kvicken.

Regler[redigera | redigera wikitext]

 • Spelet börjar med att domaren lägger alla bollar på mittlinjen medan spelarna ställer sig med ett knä i marken på sina respektive "keeper zone"-linjer. När domaren säger "Brooms up!" startar matchen.
 • Jagarna och vaktarna använder klonken för att göra mål. Varje mål ger 10 poäng till det egna laget.
 • Slagarna kastar dunkare på det andra lagets spelare. Blir du träffad måste du släppa alla bollar du håller i och genast springa tillbaka till dina målringar och nudda dem innan då får spela igen.
 • Matchen pågår tills kvicken är infångad eller tills tiden tar slut.

Fouls[redigera | redigera wikitext]

 • Greppa: Ingen spelare får greppa tag i en motståndares klädsel.
 • Krossa: Ingen spelare får tackla en motståndare i syfte att kollidera eller skada.
 • Styrning: Ingen spelare får ta tag i en motståndares kvast och på så sätt styra dennes riktning.
 • Bumpa: Slagmän får inte slå dunkaren mot publiken.
 • Cobbing: Spelare får inte använda sina armbågar mot motståndare.
 • Flacka: Vaktare får enbart försvara sina ringar framifrån, de får inte stå bakom dessa och slå ut dunkaren när de befinner sig bakom ringarna.
 • Kvicksnipp: Ingen annan spelare, förutom Sökaren, får ta den gyllene kvicken

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]