Muhammeds skyddsbrev

Från Wikipedia
Kopia av Muhammeds skyddsbrev.

Muhammeds skyddsbrev är ett brev från den islamiske profeten Muhammed till Katarinaklostret i Sinaihalvön som ställer munkarna – och därigenom även alla kristna i allmänhet – under Muhammeds beskydd. Det är undertecknat med ett avtryck som representerar Muhammeds hand.[1]

Som motiv för skyddsbrevet uppgav Muhammed att han, innan han mottog sin profetkallelse, hade blivit väl behandlad vid en vistelse i klostret. Klostret har numera bara en kopia av brevet, medan originalet finns i Istanbul.

Historia [redigera | redigera wikitext]

Enligt munkarnas berättelse besökte Muhammed klostret och hade goda relationer och diskussioner med Sinai-fäderna.[2]

Flera certifierade historiska kopior visas i Katarinaklostret, av vilka några bevittnas av islams domare för att bekräfta historisk autenticitet. Munkarna hävdar att under den osmanska erövringen av Egypten i det osmanska–mamlukska kriget (1516–1517) beslagtogs originaldokumentet från klostret av osmanska soldater och fördes till Sultan Selim I:s palats i Istanbul för förvaring.[1][3] En kopia gjordes sedan för att kompensera för dess förlust vid klostret.[1] Det verkar också som att stadgan förnyades under de nya regenterna, vilket andra dokument i arkivet antyder.[4] Traditioner om den tolerans som visades mot klostret rapporterades i regeringsdokument utfärdade i Kairo, och under den osmanska tiden (1517–1798) bekräftade Egyptens pascha årligen dess skydd.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Ratliff, "The monastery of Saint Catherine at Mount Sinai and the Christian communities of the Caliphate."
  2. ^ ”Mohammed and the Holy Monastery of Sinai”. Mohammed and the Holy Monastery of Sinai. http://www.sinaimonastery.com/en/index.php?lid=68. 
  3. ^ Lafontaine-Dosogne, "Le Monastère du Sinaï: creuset de culture chrétiene (Xe-XIIIe siècle)", s. 105.
  4. ^ Atiya, "The Monastery of St. Catherine and the Mount Sinai Expedition". s. 578.