Munstycke (musikinstrument)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hornmunstycken av fabrikatet Denis Wick.

Munstycke är den del av ett bleckblåsinstrument som berör läpparna på utövaren. Munstycke finns även på träblåsinstrument men för att få ljud i ett munstycke till ett träblåsinstrument behöver man även ett rörblad

Det traditionella sättet att tillverka munstycken på är genom svarvning i metall, men även varianter i trä och plast kan förekomma. Munstyckets egenskaper bestäms till stor del av vissa nyckeldimensioner: diametern på hålet som löper rakt genom munstycket och som luften passerar igenom, formen och djupet på den skålformade öppningen, bredden på den ringformade kant som sätts mot läpparna och diametern på denna. För att lättare komma upp på höga toner kan man använda ett grunt munstycke med smal genomlöpande gång, medan ett djupare munstycke ger fylligare klang men snabbare tröttar ut spelaren.

Munstycken är oftast löstagbara och utbytbara så att varje spelare kan anpassa bleckblåsinstrumentet efter sina egna läppar och sin egen spelteknik. Det är heller inte ovanligt att till exempel trumpetare har flera olika munstycken som de växlar mellan beroende på vad som ska spelas.

Se även[redigera | redigera wikitext]