Muränor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För en fiskart, se Muräna (djur).
Muränor
Yellow Margined Moray Eel.jpg
Muräna från släktet Gymnothorax i Röda havet
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Benfiskar
Osteichthyes
Klass Strålfeniga fiskar
Actinopterygii
Ordning Ålartade fiskar
Anguilliformes
Familj Muränor
Muraenidae
Vetenskapligt namn
§ Muraenidae
Auktor Rafinesque, 1810
Släkten
Se text
Hitta fler artiklar om djur med
Muränor har två käkar.

Muränor (Muraenidae) är en familj i ordningen ålartade fiskar. Det finns ungefär 200 arter och den längsta muränan är Strophidon sathete som kan bli upptill 4 meter lång.

Biologi[redigera | redigera wikitext]

Muränorna är med sin muskulösa, ålliknande kropp och sina kraftiga käkar en av revets potentiellt farligaste invånare. Trots sitt ormliknande utseende är muränan en fisk. De längsta arten kan bli upp till 4 meter lång medan den kraftigaste, jättemuränan, kan nå en vidd likt ett människolår. De håller till i hålor och skrevor under dagen och kommer fram på natten för att söka sitt byte – fisk, kräftdjur och bläckfisk.

Muränor saknar bröstfenor och har en tjock läderartad hud utan fjäll. Gälöppningarna är reducerade till små hål. De främre näsöppningarna är tublikt förlängda och ibland flikiga. Tänderna är långa och nålformiga, och vissa av dem står i förbindelse med giftproducerande körtlar. [1] Muränor har ett kraftigt, sönderslitande bett. Deras välutvecklade luktsinne vägleder dem till bytet, medan synen är mer begränsad.

Den europeiska muränan (Muraena helena) som förekommer i Medelhavet och angränsande delar av Atlanten, är marmorerad i brunt och gult. En sällsynt art av muränan finns även i Sverige och Östersjön. Den är en läcker matfisk. [1]

Dåligt rykte[redigera | redigera wikitext]

Muränorna har med sina kraftiga käkar och vassa tänder fått ett rykte om sig att attackera dykare. Det ryktet är betydligt överdrivet, och muränan håller sig helst undan människor. Dock försvarar muränan aggressivt sin bohåla, om den skulle bli trängd. Dykare som handmatar muränor med fisk löper också vissa risker, eftersom en synsvag muräna lätt kan ta miste på fisk och människofingrar.

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bra Böckers lexikon, 1978